Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Аматерасу (Amaterasu)

 

 

Аматерасу (Amaterasu), Япония.

 

Богинята на слънцето, пълното й име е Аматерасу-но-микото („Божествената, която огрява небесата”). Може би най-великото божество в шинтоисткия пантеон, Аматерасу е почитана като прародителка на японските императори. Храмът й в Изе на остров Хонсю е най-важният от всички шинтоистки храмове.

 

Богинята се родила от лявото око на пратвореца Изанаги, докато той се къпел в  един поток на остров Косю. Изанаги й предоставил небесното царство. На нейния брат, богът на луната Цуки-йоми, било поверено царството на ноща, а другият й брат, Сусано, станал владетел на океана.

 

Сусано бил недоволен от дела си и Изанаги го прогонил заради неблагодарността му. Преди да си тръгне, Сусано отишъл на небето да се сбогува с Аматерасу. Богинята с право подозирала, че непокорният й брат ще се опита да завземе владенията  й. Когато пристигнал, богът на бурите предложил да докажат кой от тях е по-могъщ, като победител щял да бъде онзи, който роди мъжко божество. Аматерасу се съгласила, счупила на три меча на Сусано, сдъвкала парчетата и изплюла от тях три богини. След това Сусано сдъвкал огърлицата на Аматерасу и я изплюл като пет мъжки божества. Сусано се обявил за победител, но Аматерасу казала, че божествата са произлезли от нейна собственост. Брат й отказал да признае и започнал да празнува победата си, опустошавяйки царството на Аматерасу.

 

Ужасена, Аматерасу се оттеглила в една пещера, като лишила света от слънцето и предизвикала различни бедствия в период, познат като „Божествената криза”. Никой от боговете не успял да я накара да излезе, докато богинята Ама-но-узуме не изпълнила еротичен танц, който така разсмял боговете, че Аматерасу не устояла на любопитството си  и излязла. Върнала се слънчевата светлина. Боговете намерили Сусано  и го изгонили от небето.

 

 


 

 

На снимките: Художествени изображения на Аматерасу.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии