Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Аякс (Ajax) (1)-Големия Аякс и Аякс (Ajax) (2)-Малкия Аякс

 
 
Аякс (Aiax) (1) Големия Аякс, Гърция.
 
 
Гръцки герой, син на аргонавта Теламон, царят на Саламин, известен още като Големия Аякс. Описан в Омировата „Илияда” като упорит и мълчалив мъж, надарен с голяма физическа сила, Аякс бил най-прочутият гръцки воин в Троянската война, след героя Ахил.


След смъртта на Ахил, Аякс спасил тялото и доспехите на героя, докато Одисей отблъсквал неприятеля. И двамата мъже поискали за награда доспехите на мъртвия герой. Когато те били дадени на Одисей, Аякс толкова се разгневил, че решил да убие собствените си вождове. За да осуети нападението, богинята Атина взела ума на Аякс и той изклал стадо овце. След като лудостта му преминала, Аякс се самоубил от унижение.
 
 
 
Художествени изображения на Големия Аякс, синът на аргонавта Теламон.
 
 
 
Аякс (Ajax) (2) Малкия Аякс, Гърция.
 
 
Гръцки герой, син на аргонавта Ойлей, известен още като Малкия Аякс. По време на обсадата на Троя той изнасилил Касандра, дъщерята на цар Приам, върху олтара на Атина. Заради това богохулство боговете направили така, че победоносната гръцка флота да корабокрушира на път за дома. Аякс доплувал до една скала, но се удавил, след като тя била разрушена от гръмотевица, изпратена от бога Посейдон.
 
 

 

 
 
 
Изображения на сцената между Малкия Аякс, син на аргонавта Ойлей и Касандра.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии