Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Агамемнон (Agamemnon)

 

Агамемнон (Agamemnon), Гърция.

 

Цар на Аргос (или Микена) и предводител на гърците в Троянската война.

 

Най известният от рода на пелопидите, Агамемнон бил син на Атрей, царят на Аргос, и на съпругата му Аеропа. Егист, племенникът на Атрей, убил Атрей и позволил на баща си Тиест да заграби трона. Агамемнон и брат му Менелай избягали в Спарта. Царят на Спарта, Тиндарей, по-късно помогнал на Агамемнон да си върне бащиния трон, изпращайки Тиест в изгнание.

 

Тогава, с благословията на  Тиндарей, Агамемнон се оженил за Клитемнестра, дъщерята на Тиндарей и на царица Леда, и бил назначен за главнокомандващ на похода на Менелай срещу троянците.

 

Той струпал войските си край Авлида в Беотия, но богинята Артемидасъздала неблагоприятни условия за плаване и за да осигури попътни ветрове, Агамемнонтрябвало да принесе в жертва дъщеря си Ифигения.

 

Най-накрая гърците напуснали Авлида и Агамемнон издигнал лагер край Троя. След десет години градът паднал и победителят Агамемнон се отправил за дома заедно с наградата си – пророчицата Касандра, дъщерята на цар Приам.

 

Клитемнестра обаче, която горчиво оплаквала Ифигения, станала любовница на Егист и му помогнала в заговора за убийството на Агамемнон.

 

Когато съпругът й се върнал със свитата си, Клитемнестра го посрещнала и поканила да се изкъпе. Щом Агамемнон излязъл от водата, тя метнала тънка мрежа върху главата му. Докато Агамемнон се борел в мрежата, Егист излязъл и го пронизал. Агамемнон паднал във водата и Клитемнестра го обезглавила.

 

Касандра също била убита, но децата на Агамемнон, Орест и Електра, доживели да отмъстят за баща си.

 

Снимка 1: Завръщането на Агамемнон след войната с троянците.

Снимка2: Смъртта на Агамемнон.

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии