Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищните имоти в редица държави отново поскъпват


Последното проучване на The Economist,  на глобалните жилищни цени, което обхваща 20 те големи икономики показва, че жилищните пазари продължават да укрепват. Според последните налични данни в половината от 20-те разглеждани пазара, жилищните цени вече са по-високи в сравнение с преди 12 месеца.

 

Поскъпването на жилищата се ускорява във всяка от седемте държави, в които изменението вече е било положително. В Хонконг цените са с над една четвърт над стойността си от година по-рано.

 

С изключение на Ирландия, темпът на понижение се забавя. В САЩ два от трите индикатора, ползвани от изданието, сочат, че цените остават под нивата си отпреди година, но индексът Case-Shiller за жилищните цени в 10 големи града в страната през януари беше на същото ниво като година по-рано.

 

Жилищния пазар в Сингапур е  втория най-бързо растящ през трите месеца до март. Това оживление очевидно притеснява правителството, което предприе стъпки да ограничи спекулативните покупки и затегна условията за отлагане на ипотечните плащания. В друга държава, в която жилищните цени отново растат-Канада, през февруари бяха обявени нови правила, които оскъпяват покупката на имот с инвестиционна цел и намаляват сумата, която собствениците на жилища могат да теглят като заем, използвайки жилището си за обезпечение.

 

В Япония, Швейцария и Германия съотношенията цени към наеми са под дългосрочната си средна стойност.За САЩ единият индикатор сочи, че корекцията на цените може би е била достатъчна. Цените, измерени чрез националния индекс Case-Shiller, са паднали достатъчно, за да изглеждат имотите подценени. В индекса за 10-те големи американски града съотношението цени-наеми приближава средната си стойност в дългосрочен план.

 

Но ако се приложи друг измерител-този на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), ще излезе, че имотите в Америка все още са надценени с около 13%. Тук обаче не са включени имоти, финансирани с високорискови ипотеки, много от които бяха продадени на ниски цени, така че този измерител може да подценява степента на понижение на цените.

 

Във Великобритания, жилищните цени са се повишили с близо 10% за една година до края на първото тримесечие на 2010, но съотношението цени към наеми в страната е с близо една трета над дългосрочната си средна стойност. Този модел–цените да растат на пазари, на които жилищата изглеждат надценени се наблюдава също и в Хонконг, Сингапур, Австралия, Швеция и Канада.

 

Във Франция, Италия, Испания и Ирландия жилищните имоти изглеждат надценени при сравнение с потенциала им да генерират приходи, но цените в тези държави поне все още продължават да се понижават.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии