Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищните имоти са с най-голям потенциал за развитие през настоящата година

Според проучване на компанията за имоти "GVA Sollers Solutions", жгилищните имоти са с най-голям потенциал за развитие през настоящата 2010 година.

 

Анализаторите от компанията са потърсили мнението на 192 инвестиционни и строителни компании, опериращи на територията на България. Над 34% от фирмите, взели участие в проучването са активни на пазара от между 5 и 10 години, а 21,8% над 10 години.

 

Жилищните недвижими имоти, са били и винаги ще бъдат стабилна инвестиция и са най-малко засегнатия от кризата сегмент, поради спецификата на жилищната нужда, обясняват от там.

 

Благоприятстващ фактор е и възстановяването на ипотечното кредитиране, при което се забелязва повишена активност в края на миналата и началото на тази година.

 

Засилен интерес има и към търговските и индустриалните имоти, отчита още анкетата. Навлизането на все повече търговски вериги на пазара постави изискването за наличие на логистични и дистрибуционни центрове, към изграждането на които се насочиха голяма част от инвеститорите.

 

Според анкетата, все по-голяма част от инвеститорите изпитват нужда от консултантски услуги.

 

46,7% от инвеститорите изпитват нужда от консултантска помощ на етап проучване, 27,2% на етап концептуална подготовка и 19,2% на етап маркетиране на проекта. 17,5% е броят на инвеститорите, които имат нужда от консултантска помощ на етап реализация.

 

От анкетата става ясно, че все още не е осъзната нуждата от консултация на етап "Избор на локация" и "Предварителни проучвания". Голям процент пропускат предварителната подготовка и проучване и се сещат за професионалистите чак при реализацията и рекламирането.

 

42,4 % от анкетираните посочват, че са планирали инвестиции в недвижимите имоти в следващите 5 години. Инвестиционният интерес е насочен към предимно към проекти осигуряващи реална възвращаемост.

 

Според анкетата,  две трети от инвеститорите ще финансират бъдещите си проекти с помощта на банков кредит и привличане на външни инвестиции. Оказва се, че само 8,10% разчитат на собствени средства и 3,80% на предварителни продажби или казано по-популярно „на зелено”.

 

46,7% от инвеститорите в строителния сектор очакват подобрение на икономическата обстановка в страната, а 43,5% от тях очакват стабилизиране на цените на недвижимите имоти през 2010 година.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии