Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищният пазар в Черна гора – между „изкачва планината” и „хвана гората”!?


От 2007 г.,цените на жилищните сгради в столицата Подгорица намаляваха, но през второто тримесечие на тази година, те се увеличиха с 6% спрямо предишното тримесечие. Регистрираният ръст на цените е положителен знак за пазара, смятат анализаторите от CB Richard Ellis.

 

През юни, средната цена на жилищата в Подгорица бе 1,2 хиляди евро за кв/м. В най-популярните райони на града цените достигат до 2,5 хиляди евро за кв/м., сочи проучване на CB Richard Ellis.

 

Що се отнася до крайбрежието на Черна гора, тук цените не бързат да се възстановяват. Това се дължи главно на превеса на предлагането, казват експертите. Независимо от пренасищане на пазара, все още се изпълняват редица важни проекти в сферата на жилищните и курортните недвижими имоти, цените на които достигат 3000 евро за кв/м. 

 

Като пример за такива проекти, може да се даде курортния град, който египетската компания Orascom Development Holding, има намерение да изгради на полуостров Лущицa. Проектът включва изграждане на пет звезден хотел на 2 200 стаи, 1 600 апартамента, 750 вили, голф курорт и места за яхти. Изпълнението е предвидено за 2011-2013 година.

 

В допълнение към излишъка от предлагане, отрицателно въздействие върху пазара на недвижими имоти в Черна гора, оказва слабата национална икономика. Миналата година БВП на страната е намалял с 5,3%, а тази година се очаква да спадне още 2,5%. Тази ситуация принуди правителството да обещае да издава разрешения за пребиваване на тези, които инвестират в икономиката най-малко 500 000 евро, трябва да се отбележи, че тези инвестиции може да бъдат и за покупката на недвижими имоти.

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии