Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищни сгради 2010: Траянови вратa, град София

 

 

инвеститор:
Артекс Инженеринг АД

 

архитект:
Артекс Проект ЕООД

 

изпълнител:
Артекс Инженеринг АД

 

конструктор:
инж. Милена Петрова


адрес:
София, ул. Траянови врата № 25-27

             

 

ЖИЛИЩНА СГРАДА ТРАЯНОВИ ВРАТА

 

Малка бутикова жилищна сграда в кв. Стрелбище, в близост до Южния парк, пазарчето Иван Вазов и бул. България.

 

Тази сграда е втори етап от мини жилищен комплекс, който е „заключен” между улиците „Йордан Йовков”, „Деде Агач” и ул. „Траянови врата”. Комплексът е оформен с красиви огради, фенери и парко-елементи – един истински диамант в квартал Стрелбище.

 

Апартаментите са с изключително добре решени функционални схеми, с много добро разположение на всички помещения, което създава уют, спокойствие и удобство на дома. Сградата излъчва типичните за АРТЕКС естетика, хармония и красота, съчетани с перфекционизма и високото качество на строителното изпълнение.

 

Сградата е 9-етажна, като на последните два етажа е разположен просторен мезонет с големи панорамни тераси. На сутерена има единични и двойни гаражи, както и паркоместа. Във вътрешния двор на сградата има открити паркоместа за 10 автомобила. На първия етаж са разположени 2 магазина с лице към улицата, като и двата имат площи и в сутеренното ниво, достъпни посредством вътрешно стълбище.

 

Фасадните стени са изградени от високоекологични керамични тухли „Wienerberger”, отговарящи на най-високите европейски стандарти. Всички ъгли по фасадата са защитени със съответните ръбо- и капкобранни профили. Във връзка с концепцията „енергоспестяваща къща” за повишаване степента на топлоизолираност на сградата е използван висококачествен EPS стиропор с дебелина 8 см. По отношение на дограмата е използвана оригинална петкамерна немска PVC дограма с гарантиран произход, остъклена със стъклопакет 24мм с едно прозрачно стъкло и едно нискоемисийно К–стъкло за намаляване на топлинните загуби през зимата и ограничаване преминаването на UV–лъчи и топлината през лятото.

 

Покривната система е тип „плосък, топъл покрив” – над стоманобетонната плоча се полага пароизолация и топлоизолация от 15см XPS.

 

Модерна технология се прилага при изпълнение на звукоизолация против ударен шум в подовете на помещенията, под замазката, чрез направата на т. нар. „плаващ под” с полагане на високотехнологична звукоизолационна мемрана „Fonas Tex”, след което се поставя тръбната разводка на инсталационните системи.

 

В утвърдения стил на АРТЕКС всички общи части на сградата са с луксозно изпълнение - настилки и облицовки от естествен камък, окачени тавани със скрито осветление, огледала и множество акценти по индивидуален архитектурен детайл.

 

Сградата ТРАЯНОВИ ВРАТА е пример за това как съвременната архитектура трябва да онагледява философията за обществено отговорно жилищно строителство в един неудържимо разрастващ се град и в условията на основателно завишаващи се критерии на клиентите относно всички аспекти на желания дом. Своя граждански ангажимент АРТЕКС осъществява чрез архитектура, която цели не само адекватно присъствие в средата, а оптимизирането й като инфраструктура и естетика. . С прецизния си проект, взискателно подбраните материали и строго контролирания процес на архитектурно-строителните работи, миникомплексът присъства в средата си органично и същевременно стимулира отговорното строителство.

 

Новопостроената сграда е още една издържана проверка и на една от най-наложителните способности на архитекта днес – да допринася за екологичния баланс в зоната на дейността си и в града като цяло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии