Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Жилищни сгради 2010: Група от пет жилищни сгради, град София

 

 

инвеститор:
Транслог АД

 

архитект:
арх. Дора Костова

 

изпълнител:
Строителна компания Бачо ООД

 

конструктор:
Ралица Кирилова и Явор Първанов

 

адрес:
София Студентски град, ул. Димитър Стефанов № 11

               

 

Жилищната група се намира непосредствено до УНСС. Водеща идея беше да остане достатъчно свободно общо пространство; за целта блоковете са организирани около вътрешна улица, занижена спрямо улица Димитър Стефанов, и сутерените са решени така, че да не се копае цялата площ на имота и да е възможно засаждането на дървета.

 

По този начин се формират полувътрешни, уютни общи зони. Разположихме блоковете така, че да избегнем взаимното им засенчване през всички части на денонощието.

 

За да не претрупаме обемите се лишихме от вторите подпокривни етажи и не се възползвахме до край от височината от 4,50м. За да избегнем остъкляването на балконите след заемането на апартаментите, предварително &aposостъклихме&apos кухненските балкони, които най-често биват остъклявани, в апартаментите с по два балкона.

 

Покривите са плоски и озеленени (4 от тях със седуми, един с тревиста и ниска растителност), като покривите на малките блокове са уважително наклонени спрямо юга и гледката към Витоша. Специално внимание беше отделено и на дизайнът на комините, за да се избегне задръстването на гледката със случайни форми. На три от блоковете са монтирани слънчеви батерии.

 

Стремяхме се материалите да са максимално неутрални и естествени като цветове и текстура. За дървените акценти (и някои от белите и сивите фасади) се спряхме на етернитните фасадни плочи след внимателно проучване на място в Словения като надежден и дълготраен материал.

 

площ на имота 6139 м²

5 блока

68 апартамента

изпълнение и предаване на етапи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии