Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Зеленото - модерно и полезно

Оказва се, че зеленият цвят е от водещите т. нар. модерни цветове за сезон есен-зима 2008/2009 г. Той е един от предпочитаните от дизайнерите на облекла. Една шармантна зелена рокля би довела до желаното самочувствие. Зелени шал и шапка, сложени закачливо върху контрастиращо палто, привличат погледите.

 

Не само при дрехите зеленото е водещ цвят за сезона. То има свойството и да приковава вниманието и да действа успокояващо.
Съчетанието бледо зелено с пастелен тъмен отенък на същия цвят върху фасадата на модерна сграда води до чувство на задоволство и респект от наблюдателя. Подчертаването на прозорците и вратите, на заоблените архитектурни орнаменти с тъмно зелен цвят на фона на просторни стени с три тона по-светлото зелено прави сградата красива и направо различна.
Оказва се, че зеленото е най-търсеният цвят днес по време на ремонт. Той се съчетава идеално в кухнята с топлите цветове на дървото и оранжевото от меката мебел. Зеленото в банята също създава усещане за постоянна свежест и отмора. Зелените плочки чудесно се съчетават с бордюр от растителни орнаменти, дори с прибавен втори или трети цвят (лилав, черен). В ежедневното помещение в нашето жилище, там където има естествена зеленина, кафяв, оранжев или жълт цвят по стени, мебели дори саксиите придават чувство за уют и топлота.
    Гостната стая, обикновено голяма и просторна, по принцип предполага “строги” цветове предимно от тъмната гама. Зеленото може да внесе голяма доза гостоприемство. Нежно зеленото е изключително подходящо за детска стая. На неговия фон ярките розови, червени, оранжеви и кафеви възглавнички, плюшени играчки и подови настилки биха накарали детето ви да се чувства като герой от вълшебна приказка.

 

Да не забравяме, че зеленото е цветът на успокоението и съзерцанието. Едно чудесно съчетание на “живото зелено” в нашата градинка ще даде възможност на очите ни да си починат от ежедневното натоварване. Известният психолог Едуард де Боно във връзка с развитието на ефективността на мисленето предлага подхода на “шестте шапки”. Зеленото е трева, растеж, изобилие и плодовитост. Зелената шапка означава творчество и нови идеи. Основната характеристика на “зеленото мислене” е търсене на алтернативи, на възможност да се премине отвъд познатото, очевидното и задоволителното. Мислещият се стреми да се придвижи напред от дадена идея, за да достигне до нова идея. Едуард де Боно посочва, че в идеалния случай както говорещият, така и мислещият би трябвало да носят зелени шапки.
    Зелената вълна може да прелее и като желание за по-екологичен живот: повече ходене пеша, по-свежа трапеза и т.н. Колкото повече зеленото завладява живота ни, толкова по-бързо стресът и напрежението ще бягат от него.

 

 

Списание "Имот днес Варна"

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии