Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Зелените проекти-все по-желани от купувачи и туристи


Много от купувачите се замислят за околната среда, само когато трябва да изберат къде ще им е по-приятно за живеене. Технологии, които намаляват вредите, причинени на природата, обикновено не предизвикват голям интерес. Въпреки това, постепенно, екологичната отговорност идва на мода и дори е част от  държавната политика в повечето страни.

В новото хилядолетие, загрижеността на световната общност за състоянието на околната среда  придоби особено значение. В  много страни вече се появиха и се реализират конкретни проекти.

Редица държави обръщат голямо внимание на екологията и инвестират много пари за екологични домове и зелени сгради. През последните десет години в САЩ, Канада и много от страните ченки на ЕС, променика отношението си, а оттам и изискванията при строителството на нови домове. В тези държави фирмите които строят еко-жилища получават различни привилегии. В Белгия, правителството дава на предприемачи държавна земя на концесия, като условието е върху нея да се изграждат къщи от естествени материали. В някои райони на Франция, общините компенсират част от разходите направени при строителството на нови сгради, ако съответна експертна оценка покаже, че екологичните показатели са на високо равнище. В Испания имаше програма насочена към собствениците на къмпинги. Бяха им отпуснати преференциални кредити за подмяна на пластмасовите бунгала с дървени. В резултата на тази програма, на практика в Испания вече няма пластмасови бунгала по къмпингите.

 

 Икономична околна среда

 

Подкрепата на държавата, както и развитието на технологиите, допринесоха за това, че енергоспестяващите материали и оборудване, днес се използват не само при големите проекти, но и при малките сгради или  комплекси. По този начин, цените на екологично чистите жилища през последните години намаляха значително. Експерти запознати с проблематиката отбелязват, че естествените материали само изглеждат много по-скъпи. Вярно е, че качесвения, слоест дървен материал е скъп, но ако се замислите по-дълбоко, се оказва, че това не е съвсем вярно. Ето и някои от причините: При дървените сгради, не се изискват скъпи допълнителни довършителни работи, дори спестяват покупката на скъпи уреди. Сами по себеси, дървените сгради са не само живопистни, но са и с много полезна структура. За тази малка разлика в цената, намалявате значително риска от болести на дихателната система. Тези сгради извършват природно филтриране на въздуха, намалява се до минимум броя на микробите, да не говорим за приятното ухание на дървото.

Но не само, изграждането и функционирането на зелените сгради, спомага да се намалят вредите за околната среда. В съвременните сгради широко се използват екологични технологии, разработват се и алтернативни източници на енергия и всичко това  помага да се намалят значително оперативните разходи. Много фирми са убедени, че това може да стане допълнителен и дори решаващ фактор при избора на хотел.

Изборът на технология, зависи до голяма степен от особеностите на местния климат. В горещите страни е широко използвана слънчевата енергия. Така, кипърските власти изискват монтиране на слънчеви колектори на покрива на всяка къща. Енергията която произвеждат тези батерии, захранва къщата с гореща вода за битови нужди. Сега островът е на първо място в Европа по брой на слънчеви колектори на глава от населението. Друг свободен източник на енергия е вятърът.Един вид вятърни мелници могат да се видят днес, дори в малки апартаментни комплекси в много страни.

 

 Екологичните технологии в действие

 

Друга тенденция е създаването на жилищни комплекси, които са позиционирани така, че се сливат с  околната среда. Обикновено, те са заобиколени от природа и се явяват като нейно продължение. Но тук вече навлизаме в сегмента на скъпите имоти, които не може да си позволи всеки купувач. Жилище сред природата, това е знак за елитност, такива недвижими имоти по дефиниция не могат да бъдат евтини. Това обикновено са къщи или жилищни комплекси от градски къщи, вариращи от около 300 кв.м и нагоре, а цената не е по-малко от 2000 евро за 1 кв.м в първите етапи на строителството.

Инвеститорите все повече разполагат луксозните си  екопроекти  в екзотични страни, които все още могат да се похвалят с девствени пейзажи. Така например, в Южна Африка, в близост до известния Национален парк Крюгер, ще бъде построен комплекс „Modilto”. Подготвителните работи са в ход, строителството ще започне март 2010 година. Проектът включва вили и апартаменти, магазини, ресторант и конферентна зала, както и собствени полета за игра, общата площ на „Modilto” е около 150 000 ха! В близост до комплекса, в тяхната естествена среда, може да се видят лъвове, слонове, леопарди и бял носорог.

За строежа на жилищата ще се използват само местни строителни материали - камък и дърво, като се взема предвид пейзажа и разположението на водните източници, всичко ще е направено така, че да не вреди на околната среда.

От гледна точка на енергия е уникален в унгарския проект Eden Thermal Оазис "Вила Парк". Комплексът е така проектиран, че да се самоиздържа енергийно. За генериране на нужната електроенергия са изградени  вятърни турбини и слънчеви панели. Горещите извори които се намират тук, се използват не само за развлекателни цели, но също така и като допълнителен източник на енергия. Температурата на водата на +55-60 С, изведена е до всички къщи, и се използва за отопление на сградите. В тези къщи, които са в строеж ще, има още едно допълнение-автономна система на отпадъчни води.

Все още са малко ивестициите за екопроекти в курортната сфера. В България, един от малкото комплекси вливащ се като дизайн в параметрите на околната среда,е „Санта Марина” и въпреки, че цените на жилищата в комплекса, са по-висока от средните за страната, инвестициите ще бъдат възстановени за сметка на оперативните разходи. В „Санта Марина” недвижими имоти купуват много отговорни хора, те са загрижени за природата и искат да я запазят за бъдещите поколения. Технологиите, които са използвани в сградите, са за намаляване на емисиите от парникови газове. За поливане на общата площ се използва дъждовна вода. Движението в комплекса се извършва само пеша или с електрически превозни средства, 70% от територията, е заета от зелени площи.

 

 Чистата природа наблизо

 

В Северна Европа, отдавна много фирми  внимателно са планирали  "зелени домове". В момента във Финландия, на границата с Русия, е  построен най-големитят екопроект в Северна Европа, наречен градините Saimaa. Това е много живописно място, цели 300 хектара на брега на езерото Saimaa, този проект е един от най-чистите и най-големите в Европа, включва горски парк с борове, дъбове, чист въздух и в същото време е близко до цивилизация. По време на строителството, специално внимание се отделя на икономията на енергия:поставени са специални прозорци с троен стъклопакет, те приемат много повече топлина, отколкото отдават. Системата поддържа необходимия режим на температурата на въздуха, по всяко време на годината и деня.

Невъзможно е да не се спомене "Сън Сити" - Amatciems в Латвия. Комплексът предлага всички удобства за съвременен живот в естествена среда. Това е всичко, от което имате нужда, като се започне от събирането на боклука, високата скорост на Интернет, диви елени и лично пространство и отвсякъде е обграден с хълмове, изкуствени езера,зеленина и няма никакви огради или други заграждения.

Всички къщи са изградени от чисто дърво, големината им  варира от 120 до 350 кв.м.Освен това, не се продава напълно завършена сграда, защото клиентите са с много различни желания и възможности и техните изисквания се вземат предвид, при окончателното оформяне на интериора. Освен  всичко това Amatciems е само на 11 км от град Цесис и на 80 км от Рига.


 

 

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии