Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Защо сградата ново строителство, в която купихме имот няма номер?

Напоследък тече смяната на личните карти и е възможно да се окажете пред следния проблем:

 

Купили сте имот в сграда ново строителство във Варна, узаконена с акт 16 и решавате в новата лична карта да сте с адреса на новия имот.

 

Отивате в МВР и подавате документи, но попълвайки заявлението за нова лична карта – на гишето ви заявяват, че в системата на МВР сградата, в която живеете не излиза като номер – например: адресът на сградата е бул. „Княз Борис I” N 151, но служителката на гишето не вижда сграда с подобен номер.

 

Причини:

 

1. Купили сте имота на акт 14 и в нотариалният акт сградата не фигурира с номер, защото на акт 14 сградите още не са пуснати в експлоатация и не са годни за живеене.

 

2. Не сте направили събрание на входа и нямате избран домоуправител по закона за етажната собственост. В такъв случай просто никой не си е направил труда да отиде до районното кметство за да регистрира сградата и тя официално да получи номер.

 

3. И най-вероятната причина – служител от районното кметство (нашето разследване се проведе в район Приморски във Варна) е пропуснал да въведе номера на сградата при нейното узаконяване и придобиване на акт 16.

 

Решение на проблема:

 

Отивате в районното кметство и заявявате проблема. Ще ви накарат да извадите кадастрална карта и по нея да ви определят номера на сградата – разправиите ще ви отнемат един, работен ден.

 

Възможно е да попаднете на нов и неопитен служител и затова бъдете по-настоятелни, да не кажа – направете скандал за да принудите служителя да ви насочи към някой по висше стоящ и така ще си спестите пари да вадите за ваша сметка карта.

 

Той ще ви придружи до отдела, който отговаря за кадастралната карта на Варна. На монитора ще видите картата на Варна с всички парцелчета, парцели и къстчета земи, оцветени в различни цветове. Ако не се ориентирате на монитора – помолете за хартиена карта и ако имате смелостта да сте сигурни в местоположението на парцела, върху който е построена вашата сграда, след още час вече ще имате номер на сградата.

 

Следва закупуване на заявление за постоянен адрес и бланка „адресна карта”, които общо струват 3.20 лв.; попълвате и подавате на служителя.

 

Третият лист от заявлението и адресната карта са за вас и понеже са в жълт цвят е възможно в паспортна служба да сте чули, че трябва да им донесете „жълт лист” – точно за тия жълти листи става въпрос.

 

Вече можете да се отправите към паспортна служба и да подадете заявка за нова лична карта, защото служителката в районното кметство е въвела номера на сградата и той излиза в регистрите – обяснявам:

 

Нямам увереността да твърдя къде точно се пазят данните за сградния фонд, но нещата схематично изглеждат така: На сървър има информация за сградите, номерата на парцелите и други подробности. Благодарение на интернет – когато постъпи корекция по номер на сграда или каквото и да е друго – информацията се коригира и всички държавни служители започват да виждат on line новата информация. И ако някой служител не е корегирал в масива с информация номера на вашата сграда и навсякъде където си вадите документи – паспортна служба, МВР за свидетелство за управление, проблема лъсва и вие ставате заложник на недобросъвестниия служител.

 

Съветът ни е да не си траете, а да търсите правата си пред чиновниците. В първия момент ще се опитат да ви отчаят с фрази: „От мен нищо не зависи”. Директно задайте въпроса: „От кой зависи?” и пред дилемата да ви отговори с незнание – ще ви препоръча на по-висшестоящ и така ще се заизкачвате по сложната стълба на безхаберието на чиновниците. Пак повтарям ние видяхме непрофесионализма в лицето на някой от служителите в район Приморски във Варна.

 
 
Позволявам информацията да се копира и разполага в други сайтове след като към тази страница бъде насочен линк с текст: Източник: Порталът за имоти на Варна. Не позволявам информацията да се помества в печатни издания.
 
 
Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Мария: 2012-06-16 14:27:32 |

Здравейте, аз съм от Пловдив/р-н Северен/ и днес се сблъсках с подобен проблем, тъй като новото жилище, в което живея, искам да регистрирам като постоянен адрес и след това да си изкарам актуална ЛК. Да, ама не, за разлика от Вас, аз пък купих имот, построен на два номера на една улица. Сега от ТСУ р-н Северен ми обясняват, че трябва да им платя 30лв за да ми дадат удостоверение за пред ГРАО р-н Северен, кой е точно номера на улицата, на който се намира нашата кооперация. И така всички мои съседи по 30лв за да информира едната служба на р-н Северен другата служба на р-н Северен на кой номер е установена като адрес новата сграда, Все едно същата няма вече акт 16. Вместо те да ме информират на кой адрес се водя, аз да ги информирам срещу 30лв за моя сметка. Смятам да напиша жалба до кмета на район Северен Пловдив, просто ми е интересно какво ще ми отговори. А това, което Вие сте написал, че и по нататък при ваденето на ЛК е нужно да излиза "реалния" адрес, ме води на мисълта, че ще мине 1/2 година време за тази така проста процедура. Поздрави и Весела нова година!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии