Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Защо няма правила на пазара с недвижими имоти ?

На пръв поглед труден въпрос, но с бърз отговор, без обаче да има конкретно решение. Защо е така? Защо няма правила, които да са ясни и да важат за всички заинтересовани?

Аз имам теория може би, защото по-заинтересовани са тези, които желаят именно хаос на пазара за недвижими имоти, той им е по-изгоден и най-печеливш. Трябва само посредник, който да прикрива истинските действия на тези, които печелят от неуредиците. В случая на помощ идват т.нар. „креватни брокери”. Това са хора, които печелят отрицателна слава на  професията. За тези псевдо брокери печалбата е на всяка цена и с всички средства. Това, като последствие, води след себе си измама на продавач, купувач или колега. Лицензираният брокер си знае задълженията и в повечето случаи има определен опит. Той се опитва да си заработи комисионната. Колегата му обаче, недоволен от предишния си шеф, от бившите си колеги, от малкия си телевизор и какво ли още не, седейки си в удобния фотьойл решава да заработи малко джобни.

Как става това?

Разгръща вестник с обяви, избира подходящи и се отзовава на тях. Понеже го посреща посредник, нашият герой се представя за потенциален купувач. Уверявайки брокера, че 99% сигурно ще купи имота, „нашият човек” си отива в къщи, като обещава да се обади до 24 часа. Тръгвайки, стига само до ъгъла и се връща при продавача с нова МНОГО изгодна оферта. Новото предложение гласи: имотът със сигурност ще бъде купен  без промяна в цената, но три пъти по-бързо /още утре/ само, ако се забрави първата уговорка. Продавачът мисли 30 секунди и дава очаквания отговор.

Каква е печалбата на професионалистът в този случай? Колко труд е положил  „креватният брокер”? Да, въпросите са риторични, но не и маловажни. Защо описаният вариант не е единичен случай, а често срещано явление? Защото няма правила на пазара за недвижими имоти, а дори и за малкото, които има, няма наказания. На продавача му е все едно кой купува, стига да плаща. Още по-безразличен е той ако има един-два имота, което значи, че в близките 20 години няма да се появи на пазара отново.

Кой е потърпевш от всичко това? Ами ВСИЧКИ НИЕ !!! Винаги можем да се окажем от едната или от другата страна – веднъж сме продавачи, друг път купувачи. Винаги можем да бъдем излъгани. Не говоря само за пари, но и за плащането на комисионна, без адекватни действия  от страна на брокера. Ако аз изгубя достатъчно много време и средства, за да си набавя необходимите  документи до финализирането на сделката, какво всъщност ще прави некомпетентният брокер? То е ясно - ще си прибере солидната комисионна и ще се облегне  във фотьойла, за да потърси друг източник на парички. Вероятно  „естественият подбор”  между самите брокери ще даде някакъв резултат. Но ясните правила и предвидените за тях санкции ще ни спестят време и ще ни дадат сигурност. Не е без значение и качеството на услугата. Е, тогава какво чакаме?


Ивелина Бошнакова

списание "ИМОТ ДНЕС ВАРНА"


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии