Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Защо банките наемат, а не купуват собствени офиси?

Този въпрос си има лесен отговор, но нека първо разгледаме малко по-дълбоко проблема. Банките ни убеждават, че да си държим парите при тях е изгодно и същевременно е не по-малко изгодно да теглим кредити за да си купуваме жилища и бизнес площи.


Замисляли ли сте се някога дали вашата банка притежава офисите, в които кани вас и останалите клиенти или ползва офисите под наем?


И ако се окаже, че са под наем - не се ли чувствате излъгани, че вас ви подтикват с всякакви реклами да теглите кредити за да плащате своето си офисче, а те - тези, които разполагат с милиарди се "стискат" под наем :)


Ами отговора е много прост: Българската държава признава за фирмен разход покупката на Майбах - баничарка, но не признава за разход парите инвестирани в недвижимо имущество.

Наема от друга страна минава за разход и така се получава парадокса - не инвестицията да е разход, а наема.

Получава се така, че банките плащат милиони за наеми всеки месец, и тези пари се признават за разход. Това не се отнася за вноската по кредита, която всеки месец потъва в банковия трезор.

Остава утехата, че някога ще изплатите задълженията и ще се ударите в гърдите подобно на нашия сънародник Бай Ганьо, който крещеше в едноименния филм: Булгар, Булгар.

За вас остава наградата да доживете изплащането на кредита и със старчески глас да крещите: Собственик, Собственик....

И да се надявате да изкарате още някоя годинка за да изсмуквате париците на пройдохите, които живяха под наем докато вие треперехте всеки месец за вноската към банката :)

Оказва се, че банките винаги ни надхитряват, а това е възможно защото тази игра те са я измислили. Играта със собственоста. Собственоста пък се заражда хиляди години назад - тогава, когато са се появили излишъците във вид на храна, кожи и т. н. Тогава се заражда и желанието на хората да сключват съюзи, да създават поколение за да е сигурно, че точно това поколение ще използва натрупаните излишъци от оправните пра-отци. Но това е друга тема :)


Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии