Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Заради по-ниските цени на имотите сме обеднели с 36 млрд. лева за година


Съвкупното богатство на домакинствата в България през кризисната 2009 г. възлиза на 140 млрд. лв. В сравнение с предходната година, то е намаляло с внушителните 36 млрд. лв. Това показват данните от доклад на „Индъстри Уоч”, който включва както имотното, така и финансовото богатство на българите.

 

Основната причина за обедняването ни, е продължаващият спад на цените на имотите, заяви в интервю за Радио България, икономическият анализатор и управител на „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. Той обясни, че макар "българите да не са загубили жилищата си и въпреки увеличаването на количеството им, при общия спад на цените от повече от година, стойността на жилищното богатство спада".

 

Що се касае до финансовото богатство на българските домакинства, анализаторите регистрират увеличаване със 7 процента, по този начин то достига вече 36 млрд. лв. Трябва да се подчертае, че в тази сума са включени и дълговете ни, като кредити и лизинги. През миналата година задълженията на домакинствата са били една трета от финансовото богатство, но през тази година дълговете са намалели.

 

Спестяванията на българите са достигнали 20 процента от БВП на страната, което според Богданов е относително високо ниво.

 

"Големият проблем е, че стартовата позиция ни е много ниска и ако искаме да имаме изпреварващ растеж спрямо по-богатите страни от ЕС, не е достатъчно да използваме само вътрешните спестявания или вътрешните ресурси на икономиката. Проблемът на България не е, че българите спестяват по-малко и оттам има по-малко ресурс за бизнеса и за инвестиции. Проблемът е, че чужденците преосмислиха желанието си да поемат риск и да влагат парите си в нашата икономика", коментира експертът.

 

Как ще се развият нещата за в бъдеще? Ще намалява или ще се увеличава личното богатство на българина? Анализаторите смятат, че отговорът на този въпрос се крие в динамиката на пазара за имоти, тъй като огромна част от това, което притежават българските домакинства, са техните жилища и имоти. Които по сегашните оценки са на стойност 104 млрд. лв.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии