Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Започна събарянето на незаконни постройки в покрайнините на БургасДнес 10.11.2010 година, сряда, малко след 10 ч., започна събарянето на незаконните постройки в местността „Ченгене скеле” в покрайнините на Бургас. Събарят се незаконни едноетажни и двуетажни монолитни сгради.

 

Директорът на ДНСК Милка Гечева заяви, че за всички сгради, чието премахване е започнало днес, има влезли в сила заповеди.  Тя поясни, че са издадени 147 заповеди за премахване на незаконни постройки, 23 от тях са изпълнени до момента, а до 10 декември трябва да бъдат съборени още 26 . До края на годината или най-късно в началото на следващата ще бъдат изпълнени още 20 заповеди.

 

От пресслужбата на на ДНСК съобщиха, че застрояването е извършено върху терен, представляващ държавен горски фонд. През годините собствениците на сградите многократно са правили опити да бъде променено предназначението на терена, като той бъде изключен от държавен горски фонд и бъде създаден градоустройствен статут, като се отредят урегулирани поземлени имоти и се одобри застроителен план. До момента обаче това не е направено и терените са заети без правно основание в нарушение на Закона за горите и Закона за устройство на територията, уточняват още от ДНСК.

 

Строежите са извършени в чужд терен, без отстъпено право на строеж, без промяна на предназначението на горски земи, без одобрен подробен устройствен план и без издадени строителни книжа. При това положение те са безспорно незаконни по смисъла на Закона за устройство на територията. От пресцентъра на ДНСК обаче уточниха, че основна вина за допускане на подобни случаи имат собственикът на терена и кметът на общината, в която се намират незаконните строежи. В същото време обаче инициативата за предотвратяване на последствията от допуснатото незаконно строителство е изцяло на ДНСК.

 

Заповедите за премахване на незаконните постройки са издадени в периода 2004 - 2009 година. Съдебните производства по обжалването им приключват и до този момент. На собствениците на незаконни строежи с влезли в сила заповеди за премахване е била предоставена възможност да ги премахнат доброволно. Тъй като  до момента това не е направено, единствената възможност за законосъобразно приключване на случаите е премахването да бъде извършено принудително от ДНСК. Според графика, публикуван на сайта на дирекцията, това трябва да стане в периода от 10 ноември до 10 декември 2010 година.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии