Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Заплашен ли е от колапс пазарът на недвижими имоти в Китай ?
Емоционален дебат бушува около пазара на недвижими имоти в Китай. Основната тема на спора, е дали се очаква срив на пазара или обратно, нов растеж.

 

Защитниците на втората, оптимистичната теза, дават за пример южният остров Хайнан, където цените на имотите са нараснали с 20% през първия месец на новата година. Трябва да припомним, че в навечерието на големия провал на пазара през 1990 година, след който, за нормализирането му, бе необходим дълъг период от 10 години, на същия остров, тенденциите бяха положителни, подобни на сегашните.

 

Но примерите за растеж на цените на недвижимите имоти не се ограничават само с  положението на остров Хайнан. В Пекин цените нараснаха ни повече, ни по-малко с цели 80%, а в страната като цяло, разтежът е с 24%.

 

Джим Чанос, ръководител на интегриран инвестиционен фонд за рисков капитал, въз основа на голямото предлагане, съпроводено с малко продажби, което е предвестник за колапс на пазара, изрича присъдата си: "Положението на пазара, ще заприлича като на това в Дубай, но ще бъде сто пъти по зле". Според него, балона на китайския пазар за недвижими имоти "ще се взриви по-рано, отколкото късно".

 

От своя страна, Джордж Сорос предупреди, че китайския пазар е "прегрял". На това мнение е и Марк Фабер, ръководител на инвестиционен фонд в Хонг Конг, с капитал от 300 млн. долара: "Китайската икономика е много по-тромава и по-бавна през текущата година, клони към колапс". Въпреки това, китайски брокери, фонд мениджъри, купувачи и собственици на недвижими имоти казват, че в обозримо бъдеще, цените ще продължават да се покачват.

 

Техните аргументи се основават на факта, че населението на Китай продължава да расте и урбанизацията прогресира. Освен това, там благодарят на закона, че им дава право да имат само по едно дете. По този начин родителите на двамата съпрузи, заради единственото внуче, също подпомагат  бюджета на младото семейство, а както се знае, баба и дядо винаги имат "скрити под възглавницата" спестявания. Оптимистично настроените хора се самоуспокояват, като казват:  Държавата отдава прекалено голямо значение на пазара на недвижими имоти, затова няма да позволи да се срине. Те смятат, че държавата разполага с необходимите средства за решаването на сериозните проблеми.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии