Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Заблуда с парцел, извършена от агенция за недвижими имоти ГАМС Варна

  Единия от собствениците на портала ИМОТ днес - въведен в заблуда при сделка за парцел във Варна от агенция за недвижими имоти "ГАМС" Варна.

 

 

Действащи лица:

 

г-жа Галина Атанасова – продавач на парцел
г-жа Маргарита Христова - управител на агенция за недвижими имоти „ГАМС” Варна
Мира – Брокер на недвижими имоти

г-н ......... – управител на агенция за недвижими имоти от Варна

Ивайло Манахов – купувач


С Галина Атанасова се запознахме в началото на 2006 г. Предложи ми парцел 1 дка. в района на Възраждане. Помолих управителя на агенция за недвижими имоти от Варна да провери документите. Няколко дни по-късно с мен се свърза Галя Атанасова и настоя да се видим. На срещата ми поднесе сърцераздирателна история, че сина и ударил кола на ТИМ и спешно се нуждае от 1000 Е. Настоя да получи парите веднага - като капаро за предстоящата сделка с парцела. Отговорих, че това е невъзможно.

След седмица управителят на варненската агенция ме покани в неговия офис. Обясни ми, че с този парцел нещо не е наред. Посъветва ме да се откажа. Все пак ми препоръча брокер от друга фирма. Казваше се Мира и се занимавала с „трудни парцели”. Мира ми поиска 1000 Е, ако реализира успешно сделката. Пред мен даже проведе телефонен разговор с клиент, който напирал за същия имот. Съгласих се с нейните условия. Бях готов да платя 1000 Е при условие, че парцела струва 10 000 Е и е 1 дка.

Мина известно време, а Мира не се обажда. На моите прозвънявания отговаряше, че е задействала връзките си в Кметство „Младост”. Един ден случайно я засякох с продавачката на парцела Галина Атанасова. Седяха в едно квартално кафене и сладко бъбреха. Когато ме видяха видимо се смутиха и ми обясниха, че обсъждали кога да ми се обадят.

Същата вечер ми звънна Мира и ме увери, че сделката се придвижвала в моя полза. Нещата около тази сделка заприличаха на сапунен сериал и реших да не рискувам.

 

В началото на юни 2006 г. в редакцията на в-к. ИМОТ днес дойде г-жа Маргарита Христова от Агенция за недвижими имоти „ГАМС” за да плати рекламата във вестниците, които издавахме. Бях чувал, че е изключителен експерт с имоти в район Младост, покрай работата си в проектантска. Казах с две думи за парцела, а тя се заинтригува и настойчиво ме помоли да прегледа документите. Занесох ги, а тя ми каза, че ще провери състоянието на имота, като при осъществяване на сделката ще платя 100 лв.

След няколко дни ме потърси и каза, че парцелът е изряден и можем да минаваме на предварителен договор. Изрично я помолих и при първия и при последващите разговори да ме предупреди и при най-малко съмнение. Нейните думи бяха да не се притеснявам, защото те вече били „оправили” един парцел в съседство. На 26 юни 2006 г. – по ирония на съдбата годишнина от сватбата ми, в офиса на Агенция за недвижими имоти „ГАМС” подписах предварителен договор с Галя Атанасова и платих на последната капаро в размер на 1000 Е. Предварителния договор изготви лично г-жа Маргарита Христова в присъствието на своя съпруг, Галина Атанасова и мен.

След една седмица ми се обади г-жа Маргарита Христова от Агенция за недвижими имоти „ГАМС” и ми каза, че имало известни утежнения по сделката. Попитах как е възможно след като се бяхме разбрали, че трябва да е 300 % сигурна при проверката на парцела.
Отговори ми, че я подвели служители от кметство "Младост" с неточна информация. Помолих я да ми даде имената на служителите, но тя каза че така ще си прекъсне връзките. С мъжа си, който също работи в „ГАМС” ме увериха, че познавали шефовете на Галя Атанасова и ще оправят нещата. Заявиха, че понеже имали вина по случая, в крайна сметка те щели да ми върнат парите на всяка цена.

В един момент г-жа Маргарита Христова от "ГАМС" замина в чужбина. В края на 2006 г. помолих за среща, но тя ми каза, че е много заета и че сме се били разбрали само да изготви договора, а не да проверява имота. Това разбира се беше лъжа и тя явно беше решила да бяга от отговорност.

След като се опитвах да се свържа с Галя Атанасова по телефона и след като я търсих и на работното място, все пак на 2 май 2007 г. успях да намеря Галя Атанасова в КЗУ, където заема явно висока административна длъжност по линия на счетоводството. Изненадах се, че такъв човек се занимава именно с финансите на фирмата, но това си е работа на собствениците на компанията. Галя Атанасова беше усмихната и в добро настроение. Заяви ми, че ще почакам още поне година, защото имала по-важни проблеми. Нейната дъщеря имала абитурентски бал и това било по-важно. Както се казва „С чужда пита..."


Сега – след една година нямам нито парцел, нито парите. Чувствам се глупаво и дълго време се питах дали да напиша тези редове, защото от позицията ми на издател на вестници за имоти - всекидневно комуникирам с агенции за недвижими имоти, които се стараят да работят коректно.

Агенции като "ГАМС", съсипват труда на останалите агенции. 

Друга агенция, която за мое удовлетворение провери през 2007 още веднъж документалното състояние на парцела - МЕГАПОЛИС недвижими имоти констатира, че Агенцита по държавни вземания също има претенции.

Коментарът ми по случая е, че за съжаление - въпреки влизането ни в Европейския съюз, в държавата ни продължават да живеят хора, свикнали да правят бизнес на гърба на другите.

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Ивайло Манахов: 2012-06-16 14:27:32 |

Уважаеми "анонимен", като "противник на простотията" би трябвало да сте осъзнал, че анонимните нападки са слабост, а слабостта издава вид простотия. Анти-простака още на 7 години се е научил да пише на български език, а преди тези седем години би трябвало да е получил възпитание - поне на елементарни неща, примерно да не нарича другите боклуци за щяло и нещяло. Понеже знам как да паса овце и понеже родителите ми и моите баба и дядо са ме възпитали, реших че мога да дойда във Варна и да кажа на такива като вас това, което вече ви казах. Не се напъвайте да ми отговаряте, защото знам, че ще ви ковства много усилия.

protiwnika na prostotiqta: 2012-06-16 14:27:32 |

ei selio q si otiwai da pase6 ofcete , tam ot kadeto si do6yl , che aman ot bokluci kato tebe

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии