Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

За три месеца, 430 обекта получиха разрешение за ползване

 

 

Единственият морски обект е във Варна

 
Дирекцията за национален строителен контрол е приела през последните три месеца и е издала разрешения за ползване на 430 обекта, като повечето от тях са за инфраструктура. Най-много са екологичните обекти, свързани с корекция на реки, пречиствателни станции, реконструкция на ВиК, депа за твърди битови отпадъци. Увеличава се броят на енергийните проекти, и то свързаните с възобновяеми енергийни източници.
 

По-малко са обектите по железен път, най-много са базовите станции.
 

Най-големият инфраструктурен обект, който беше открит в началото на септември, е метрото. То представлява продължение на първи метродиаметър, втори метрорадиус от метростанция №7 до метростанция №10, по-просто казано, връзката на "Младост" с "Люлин" чрез пускането в експлоатация на станцията при Софийския университет.
От пътната инфраструктура преобладават малки пътища и отсечки. Завършена е втората тунелна тръба при Дупница, предвидена за финансиране от началото на програма ФАР, който беше построен само с бюджетни средства, защото беше сред спрените през март 2007 г. пътни проекти. Електрифициран е и железопътен участък в зоната на гара Кулата.
 

Интересен е единственият морски обект-вълноломът във Варна.
Той се състои от две части. Източният дял който носи името Приморски (този до морската гара). Южният е втората част, която оформя входа на варненското пристанище. Строителството му е продължило пет години-от септември 1896 до август 1901 г. Само дни след откриването му той потъва с около 3 метра, после го разширяват, тогава правят южния вълнолом и поставят одесоския фар. За варненската общественост по-известен е източният вълнолом.  На него е разположен фарът, под който има цветна мозайка. Старият фар сега е във Военноморския музей в града.
 

Хипермаркетите поддържат определен обем и се появяват в градовете между 30 и 100 хил. жители-в летния период с "Кауфланд" се сдобиха Търговище, Димитровград, Разград и Горна Оряховица. През юли беше издадено разрешението за ползване на "МОЛ "Бургас плаза" и на "Баумакс-София 1", а през август-на търговския център "Билла маркет" в Пещера.
 

Сред производствените сгради е цехът за заварени мрежи към "Стомана индъстри" в Перник, цехът за етерични масла в Гарково, предприятието за растителни масла в Плевен, фабриката за замразени тестени изделия "Форнети", заводът за фаянс и подова керамика в Русе, административно-производствената сграда на "Теразид" ЕООД с инсталация за строителните материали и четири силоза, цехът за производство на стоманобетонни елементи в Кремиковци.
 

Обектите, които сега се предават и приемат от ДНСК, са резултат от строителни дейности, започнали преди 2-3 години, в разцвета на строителството. Затова все още се появяват офис сгради, каквато е тази в местността "Изток-къро" на "С.З.И." ООД- София, и Столичната община, логистичната база І-3 на "София еърпорт център"-  София, бизнес центърът с подземни гаражи на "Филто-С" ООД, банковата сграда на 11 етажа на "Прокредит пропъртийз" ЕАД, София, административната сграда с офиси и магазини, в Малинова долина и административната сграда на "Интербилд" ЕООД в "Мотописта-ІІ час".
 

Във всеки период от годината се ремонтират по няколко болници. В летния е реконструирана психиатричната клиника в УМБАЛ "Александровска", която не помни подобен ремонт през последните повече от 20 години, реконструиран е и центърът за обезвреждане на опасни болнични отпадъци в "МБАЛ-Русе" АД. В този период се открити и нови лечебни заведения-Многопрофилната белница "Дева Мария" в кв. "Ветрен" на Бургас, специализираната болница за активно лечение на "Си Кей" ООД в к.к “Слънчев бряг” Несебър, а в "Токуда болница-София" е открито отделение за лъчетерапия.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии