Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

За трета поредна година България е най-желана от руснаците за покупка на имот
България за трета поредна година е с най-висок рейтинг сред жителите на Русия, като предпочитано място за закупуване на недвижим имот. Сред потенциалните купувачи 17% желаят да закупят имот в България, се казва в доклад на агенцията за недвижими имоти "DOKI".

 

В материала на агенцията се подчертава, че въпреки това през първите три месеца на годината българският пазар на недвижими имоти е загубил повече от 4% от потенциалните руски купувачи.

 

Обемът на предлаганите за продажба български обекти в Русия си остава най-голям, в сравнение с другите страни. Към момента техният брой е повече от 3,5 хиляди.

 

"Руснаците броят средно по 39 хиляди евро за имот в България, което е със 7% по-малко в сравнение с миналата година. Според "DOKI" от началото на 2010 г. цените в България като цяло са паднали с още 4,6%, а от началото на кризата техният падеж като е приблизително с 28%.

 

Според агенцията, втори по популярност сред руснаците са  имотите в Испания. Но и тук броят на запитванията е намалял с 1,8%, достигайки до 15,2%.

 

В анализа се посочва, че средната сума която руснаците харчат за покупка в Испания е 149 хиляди евро, което е с 16% по-малко от миналата година.

 

"От началото на тази година имотите в Испания са намалели средно с 1,8%, а от началото на кризата спадът на цените като цяло е 23%", се твърди в доклада на "DOKI".

 

От агенцията отбелязват, че през първото тримесечие на годината, жителите на Русия са били по-склонни да купуват жилища в Италия: недвижимите имоти в тази страната са на трето място по популярност-8,7% от запитванията.

 

Средната сума за покупките на недвижими имоти в Италия е 116 хиляди евро, се посочва в материала.

 

Според агенцията, на четвърто място по популярност сред руснаците са имотите в Турция.

 

"За покупката на имоти в Турция се интересуват 8% от потенциалните купувачи, а средната цена на покупките е паднала леко спрямо миналата година до сумата от 96 хиляди евро. Руснаците продължават да купуват активно ваканционни имоти в тази страна, същевременно квадратния метър на този вид имоти е паднал с 18% и продължава да пада", казват експертите на "DOKI".

 

На пето място в класацията като дестинация за закупуване на жилище сред руснаците са САЩ.
Почти 7,8% от запитванията през първото тримесечие на 2010 г., са за имоти в тази страна, а средния размер на сделките е за 115 хиляди долара (86,492 хиляди евро), се посочва в доклада.

 

Също така се подчертава, че от началото на кризата цените на имотите в САЩ са паднали средно с 32%, като в някои щати и градове намалението достига 65%.

 

Също така популярните страни за покупка на имоти от страна на руските граждани са Израел-7% от запитванията, Чешката република-5,2%, ОАЕ-5%, Кипър-4,6%, Хърватска и Черна гора- с 3,7%, Египет-3%, Финландия-3%, Германия-2,5%. Швейцария-2,3%, Франция-2,1% и Великобритания-1,2%, се посочва в материалите на "DOKI".

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии