Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

За 280 млн. лева са финансово необезпечените договори на МРРБ
Общата сума на финансово необезпечените договори на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е 280 217 507 лв., това каза на пресконференция министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.


От сключени договори за общо 539 362 350 лв. до 31 декември 2008 г. са разплатени 164 885 562 лв., до 7 април 2010 г.–94 259 280 лв. Остатъците по тези договори са в размер на 280 217 507 лв., поясни министър Плевнелиев.


В Агенция “Пътна инфраструктура” изцяло финансово необезпечените договори са в размер на 127 млн. лв., частично финансово необезпечени-331 млн. лв., посочи още министърът.


След смяната на ръководството, през септември 2009 г. държавното предприятие “Строителство и възстановяване” (ДПСВ) е имало задължения в размер на 94 млн. лв. Към момента те са 81 млн. лв., каза министър Росен Пленелиев, коментирайки финансовата ситуация в дружеството. Персоналът на ДПСВ е намален от 1260 служители на 840, като се планира в рамките на преструктурирането персоналът да се намали с още 200 човека.

 

През 2008–2009 г. дружеството не е участвало в търгове по ЗОП. “Това дружеството не трябва да фалира, но е в изключително тежка финансова ситуация”, каза министърът. “То е било използвано за пощенска кутия, подписвани са договори за строителство, после са вкарвани подизпълнители, а дружеството е поемало целия риск срещу минимална сума”, допълни  министър Плевнелиев.


Министър Росен Плевнелиев съобщи, че в петък 23.04.2010 г., в Агенцията “Пътна инфраструктура” ще бъде подписан договора за изпълнение на строителството на Лот 2 Стара Загора-Нова Загора от автомагистрала “Тракия” с “Магистрала Трейс”.


По отношение на автомагистрала “Люлин”, министър Плевнелиев коментира, че все още няма подписано споразумение за довършването на обекта. То трябва да бъде разгледано от Министерски съвет.


В рамките на пресконференцията управителят на маркетингов институт GfK България Светослав Славов представи резултатите от проучване за корупционните нива в министерството и проблемите пред местните власти и бизнеса в работата с МРРБ.
Изследването е по поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и обхваща периода декември 2009 г.–февруари 2010 г. За целта му са анкетирани 50 кмета и зам.-кметове и 200 представители на бизнеса.


Проучването сочи, че пътната инфраструктура и ВиК качеството на услугите са най-големият проблем на кметовете в страната. Според тях отговорен за решаването на проблемите им е министърът на регионалното развитие и благоустройството. В същото време обаче те смятат, че механизмът за решаването им е чрез децентрализацията и даването на по-голяма отговорност на местната власт.


69,2 % от анкетираните кметове посочват, че в работата си с представители на новия екип на МРРБ не са попадали на случаи на корупционни практики, а останалите 30,8 % не знаят за такива случаи. Според тях най-често възникват корупционни практики при възлагането на обществени поръчки или при изпълнението им, както и при подготовката на заданието за проекти. Кметовете твърдят, че като цяло от тях не е искана сума от представители на МРРБ за придвижване на техен проект.


Най-голям дял от представителите на бизнеса, които са интервюирани в рамките на проучването–27,5%, твърдят, че са имали проблеми с корупцията. 25 % за проблем в работата си посочват лошата пътна инфраструктура в общините. 16,5 % посочват, че проблеми за фирмите са нередовните плащания от страна на държавата и общините и липсата на нов устройствен план. 54,6% от фирмите казват, че проблемът с корупцията трябва да бъде решен от регионалния министър, а според другата част от кмета на общината.


Резултатите от проучването сочат, че доверието на бизнеса към министерството след настъпилите промени е нараснало от 8 на 17 %.

 

Източник: МРРБ

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии