Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Южните гори на Варна, ще бъдат паркове


За разлика от София и Пловдив, Варна има редкия шанс да увеличи зелените си площи чрез превръщане на горите южно от града в паркове. Това е заявил арх.Атанас Ковачев, член на проектантския екип, който работи по Общия устройствен план /ОУП/ на Варна. С новия ОУП се търси сериозно развитие на зелената система, сформирането на нови паркове, част от които засягат и запазения горски фонд на юг.

 

Проектантите предлагат превръщането на гората в местността “Джанавара” край “Аспарухово” с площ от 1995 дка в исторически парк. Сред предложенията са още обособяване на крайбрежен парк “Галата”-“Карантината” на площ от 500 дка и парк “Белведере”, обхващащ 150 дка в местността “Горна Трака”. В посочените паркове ще има минимално количество урбанизиране, в рамките на позволените от закона няколко процента.

 

В централната част на Варна няма възможност за увеличаване на зелените площи. Такава има обаче в някои от кварталите, посочил арх. Ковачев, който е декан на факултет "Екология и ландшафтна архитектура" към Лесотехническия университет в София. Районен парк и 7 нови микрорайонни парка на обща площ от 327 дка могат да бъдат обособени в кв.”Владислав Варненчик”. 4 нови парка с обща площ 231 дка са възможни в кварталите “Младост” и “Възраждане”. Проектантите препоръчват още доизграждане и оформяне на двете масивни линейни връзки в кв.”Чайка” в паркове с площ 78 дка.
Анализите на проектантите показват, че в момента на всеки жител на морската столица се падат по 10 кв.м. зелени площи за широко обществено ползване. С превръщане на горите в паркове Варна може да достигне 27,5 кв.м. на човек, като е взето предвид перспективното увеличаване на населението.

 

Голям резерв за Варна са и площите за ограничено обществено ползване, основно в жилищните комплекси. В бъдещото подробно градоустройство, при разработването на подробните устройствени планове, да бъдат регулационно отредени вътрешни пространства с режим за озеленяване. Така градинките край блоковете ще бъдат защитени законово, ще имат определена площ, собственост и статут, смята арх.Атанас Ковачев.

 

В морската градина да бъде въведен режим без високи огради и запазване на парковия характер. Максимално запазване на зеленината да има и около “Алея Първа”, предлагат още проектантите.

 

Сред откритията на екипа, разработил ОУП, е и терен за разполагане на изложбен етнографски парк. Мястото се намира на югоизток от с.Константиново, на южния скат на Константиновската река. Там могат да бъдат изградени копия на къщи от различни региони на страната като Копривщица, Широка лъка и Жеравна. Целта е да се покаже културното наследство на страната ни от 19 и 20 век, по подобие на някои европейски страни.

 

Като иновация в ОУП се определя обособяването на нови горски природни паркове. Такъв се очертава парк "Четирите сезона", западно от “Харамията”, разположен върху 2100 дка съществуващи горски масиви. Близо до него се намира и "Гюнгюза", с площ от 450 дка. Горски парк "Камъните" пък се намира източно от природен парк “Златни пясъци”, до “Акваполис”.

 

Предварителният план на Общия устройствен план на Варна ще бъде готов до края на годината. Окончателният вариант на градоустройствения план трябва да бъде приет най-късно до средата на следващата година, след съгласуване със съответните ведомства, заяви проф.Иван Никифоров, ръководител на екипа проектанти, който разработва задението.


 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии