Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Характерни особености при сделките с недвижими имоти в Черна гора
Дългоочакваното събитие за чуждестранните купувачи, най-накрая се състоя.
Правителството на Черна гора разреши на чужденци да купуват имоти в страната.

 

Единствената уговорка е, че закупуването на жилище, не дава право на купувача да бъде собственик и на земята. Но този проблем се решава лесно, чисто и просто купувачът трябва да стане безсрочен арендатор на земята.

 

Покупката на имот в Черна гора протича на два етапа:

 

Първо: Прави се предварителна сделка, тя позволява на купувача да се запознае с пълния пакет от документи на недвижимите имотите, да се увери, че недвижимите имоти са чисти. Предварителната сделка е важна и за продавача, за да се увери, че клиентът му е платежоспособен. На този етап купувача плаща 10% от стойността на къщата или апартамента, тази предплата му гарантира, че вече уговорената сума по сделката, няма да се промени, независимо от сезона или колебанията на пазара.

 

Второ: Подписването на окончателният договор настъпва на втория етап. Това става в съда, който изпълнява нотариални функции.
В окончателният договор се описват всички детайли на имота-в кой район се намира, материалите използвани при строителството и всички други подробности. Тогава общината провежда своя собствена независима оценка за стойността на недвижимия имот. Това се прави с цел, да се изчисли данъкът, който ще бъде наложен, той се равнява на 3% от сумата.

 

Между другото, в Черна гора разноските при покупко-продажбите са сравнително ниски.  Освен вече споменатия данък върху прехвърлянето на собствеността, купувачът ще трябва да плати хонорар на адвокат, който е в порядъка между 150 и 300 евро.
Купувачът заплаща също така и такса за регистрация към момента на подписването на договора, както и такса за приключване на сделката. Размерите на тези такси зависят от оценката за стойността на недвижимия имот, но не надвишават 0,25% от общата сума или както показва практиката това се равнява на около 330 евро.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии