Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Във Варна ще се извиси 95 метрова офис сградаСкоро в графата „Най-висока сграда във Варна" ще има нов първенец. Това са извисяващите се на 70 метра офис кули на изграждащия се мол “Varna Towers”. В началото на 2011 г. обаче класацията ще бъде оглавена от 95-метрова офис сграда, която вече се изгражда под “ВиК”, на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Левски".

 

Сградата все още е на фаза изграждане на основите, но вече е ясно, че ще впечатлява с няколко неща. Едното от тях е, че ще е най-високата постройка в града. Второто е визията-всеки от етажите й ще бъде завъртян спрямо съседните с 5 градуса. Усуквайки се в горния си край, сградата ще става на практика различна от различните гледни точки. Зданието ще се състои от 25 надземни и три подземни етажа, с разгърната застроена площ над 15 000 кв.м. Офис сградата ще е с окачена фасада, изцяло остъклена.
95-метровата сграда е част от комплекс с жилищни сгради, ситуиран върху парцел с площ 5005 кв.м. Постройката ще е уникална за страната, разкри арх. Мартин Христов-главен проектант в екипа на "Е-Арх" ООД, разработили проекта. Според него от офисите в бъдещата сграда ще се вижда всяка точка на Варна.

 

Инвестицията в целия проект ще е между 15 и 20 млн. евро. Сградата рекордьор по височина се очаква да бъде завършена до пролетта на 2011 г., разкри Димитър Тодоров, главен инженер във фирмата-инвеститор "Пътища и мостове" ООД.
Високите цени на земята във Варна ще карат предприемачите все по-често да търсят високото строителство, смята арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите във Варна. До 10 години по продължението на бул."Левски" ще се появят още небостъргачи, смята председателят на варненските архитекти. Според арх. Стефанов останалите подходящи места за изграждане на високо строителство са централните булеварди „Осми приморски полк" и „Мария Луйза", около моловете на бул. „Владислав Варненчик", пристанището и островната зона.

 

Въпреки претенциите на морската столица за икономически и бизнес център, морската столица е доста назад в задочното състезание за най-високо съоръжение в България. Най-близо до облаците в морската столица в момента е 18-етажният хотел "Черно море", извисяващ се на 55 метра височина, с 10 повече от друга забелязваща се отдалеч сграда-тази на Общината. Най-високата сграда по Северното Черноморие е хотел “Добруджа” в курорта “Албена” с височина 91 метра.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии