Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Във Варна се отчита повишено търсенето на имоти с по-ниски цени


Повишено търсене при по-ниски цени на недвижими имоти във Варна и региона регистрират брокери. В края на лятото е отчетен спад от 29% на средните цени на жилищни имоти спрямо 2008 г. Намалението за третото тримесечие спрямо второто на тази година е с 11%.

 

Кризата, затрудненото кредитиране и силно намалялото търсене от страна на чужденци са повлияли върху поведението на всички участници на пазара. Цените и срокът за сключване на сделка изцяло зависят от готовността на купувачите да вложат точно в този момент и в този имот спестените си средства. След сравнително спокойните първи месеци на 2009 г. лятото донесе традиционното за крайморските райони оживление на пазара на недвижими имоти. Водени от различни подбуди, голяма част от собствениците обявиха имотите си за продажба, а купувачите, макар и по-малко на брой, показаха готовност да сключват бързо считаните за изгодни сделки. Притесненията, в началото на 2009 г., че на пазара може да настъпи пълна стагнация, се оказаха напълно неоснователни. Обемът на сключените през летните месеци сделки е с 53% по-голям от този през първото тримесечие, като 17 на сто от закупените имоти са без получено разрешение за ползване което е още един знак за възстановяване на доверието към покупка на жилища ново строителство.

 

Според статистиката по отношение на мотивите за продажба ясно се открояват няколко групи собственици. Част от тях притежават няколко имота и продават един или два от тях, за да довършат с освободените средства останалите. Втора по обем е групата на инвеститорите, които се нуждаят от свободни средства и вече не оценяват капиталовложението си в имот като добро. Чужденците, изпитващи финансови затруднения в собствената си страна, търсят начини да се освободят от имотите си, закупени по света и в България, с минимална загуба, но в кратки срокове, което прави офертите им доста атрактивни. Най-голям дял от всички са хората, които продават един имот, за да закупят друг.

 

Двойните сделки са характерни за пазара на жилищни имоти в цялата страна. Според данните през летния период 47% от двойните сделки във Варна са за продажбата на по-голямо жилище с цел покупка на по-малко в някой от кварталите. Това позволява на собствениците да си освободят средства за други нужди. Обяснението се крие в намаляването на доходите на домакинствата в резултат на кризата. 36% процента от тези, които продават, за да купят, избират по-голям апартамент, а останалите избират къща извън града.

 

Най-активни на пазара остават купувачите с пари в брой, търсещи изгодна сделка. Статистиката сочи, че те правят от 10 до 12 огледа, преди да закупят имот. Обикновено преговарят за отстъпка от предварително обявената цена и достигат 10% за жилища в центъра и до 20% за имоти в кварталите, в които и предлагането е много по-голямо.
Правилно определената цена е най-важният фактор за бързата и успешна реализация на имота. Най-търсени са двустайните апартаменти с разрешение за ползване и на цени до 40 000 евро. За по-малко от месец се продават имотите, чиято стойност отговаря на средната за района, а в рамките на седмица-всички, които са с 10 на сто под нея.
Цената е определящ фактор при избора на имот за варненци-35% от купувачите я посочват като най-важна, имиджът на квартала е мотив за 13 на сто, а близостта до училище, университет или месторабота е решаваща за 17% от купувачите в морската столица.

 

Сделки за парцели се сключват по-рядко, като обемите са незначителни на фона на реализираните през последните години. Офертите за терени в рамките на града са спаднали с едва 20% за една година. За селата около морската ивица стойностите са по-ниски с до 40-50 евро на първа линия и 20-25 евро-за останалите. Активността се запазва по-висока във вилните зони край голф игрищата, но разминаването между търсене и предлагане е в рамките на 30 процента.

 

Анализите показват още, че пазарът на къщи през последните години се е движел от две основни категории купувачи-чужденци, желаещи да придобият имот по българското Черноморие, и българи-считащи тази покупка за инвестиция и за летен ваканционен имот. Според брокери кризата е накарала и двете категории купувачи да са по-внимателни в търсенето на къщи по Черноморието. Отчетено е търсене предимно на луксозни имоти както от българи, така и от руски граждани, но на цени с 30% по-ниски от оферираните.

 

Очакванията са настоящата активност да се запази до края на годината, допълнително стимулирана от демонстрираното желание на банките да финансират покупките на жилища. Това обаче не означава покачване на цените-при ръст на икономиката и положителни сигнали отвън през последното тримесечие ще се задържат сегашните равнища. Брокерите са категорични, че ако зимата се окаже по-трудна, доходите се понижават, а безработицата расте, предлагането на имоти на атрактивни цени ще се засили.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии