Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Във Варна мобилните оператори правят семинар


Експерти от трите мобилни оператора подробно ще разяснят принципите на изграждане и работа на мобилните мрежи и безопасността на базовите станции за здравето пред представители на местната власт, контролни органи, български и международни експерти и специалисти. Това ще се случи на информационен семинар във Варна през ноември 2009 г., съобщиха от Vivacom.

Повод за това стана скорошно решение на Общинския съвет (ОбС) във Варна, което задължава мобилните оператори да премахнат базовите си станции, които се намират на по-малко от 300 метра от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски гради, ясли и детски площадки.

На среща на представители на Vivacom, Globul и М-тел с председателя на ОбС Борислав Гуцанов и с председателя на временната комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда” Драгомир Дончев трите оператора са декларирали, че базовите им станции и други съоръжения се експлоатират при строги правила за безопасност, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

Освен това те са запознали председателя на Общинския съвет на Варна със затрудненията, които премахването на базови станции би предизвикало за жителите на града, държавните и общински институции, бизнеса, органите на полицията, пожарната, „Гражданска защита” и много други.

Според тях в момента в България дори са в сила много по-стриктни норми за максимални нива на електромагнитни излъчвания от препоръчаните от Световната здравна организация и възприети в повечето страни от Европейския съюз. Трите мобилни оператори са заявили готовност да си сътрудничат с общината за провеждане на публични контролни измервания на електромагнитните излъчвания на базовите станции в града, които ще бъдат извършени на случайно избрани антени, разположени в близост до детски градини, училища и болници във Варна.

Тези замервания ще се проведат от представители на контролните органи в присъствието на медиите. Освен това на срещата Vivacom и другите два мобилни оператора са предложили да съдействат на община Варна и за създаването на база данни с местоположенията на всички базови станции в града. Нещо, което и се изискваше от тях съгласно решението на местния парламент.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии