Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Във Варна и страната имотите достигнаха себестойността си


Средната цена на двустайните апартаменти, които са най-търгуваните у нас в края на юли е 487 евро на кв. метър, а средната стойност на такъв имот е около 30 000 евро. Основната част от сделките са за имоти на цени около и близки до себестойността на строителството им. Това показва анализ на имотния пазар в България.
За София средната цена, по която се сключват сделките, е 710 евро на кв. м, а средната стойност на двустайно жилище достигна 45 548 евро. Най-изгодните сделки се сключват на нива от 385 евро.
В Пловдив средната цена достигна 598 евро на кв. м, при обща стойност на имот от малко над 60 кв. м от 36 826 евро.
Морските градове - Варна и Бургас държат средни цени около и малко над 600 евро на кв. м. През юли се наблюдава минимално покачване от няколко евро на кв. м. Това обаче не може да се възприема като индикатор, че има раздвижване в цените в посока нагоре, а по-скоро се дължи на технически фактори.
В морската столица Варна средно се предлагат имоти на цени от 662 евро на кв. м, като двустайно жилище в този случаи би струвало около 38 000 евро. Най-евтините имоти са на цени от 345 евро. В Бургас средната цена е по-ниска - 592 евро на кв. м., като се срещат оферти и за 280 евро.
Има силно изразен спад в областта на цените. Най-силно и осезаемо е намалението при т. нар. ваканционни имоти, където то достига и до 50%. Спад се регистрира и при луксозните жилища, като там той е по-умерен и достига до 20 на сто спрямо равнищата на цените година по-рано.
На потенциалните купувачи се препоръчва да не забравят, че покупната цена не е крайната сума, която е необходима за финализиране на сделката. Винаги е добре да се заделят поне 4-5% за нотариални такси, агентски комисиони и други разходи и поне още 20% за обзавеждане. С други думи ако жилището, което клиентът е харесал струва 50 хил. евро, на него ще му трябват общо около 60 000 евро.
Напомня се, че застраховките са много важна част от покупките на ново жилище. Добре е да се снабдите с пълния застрахователен пакет - Имот и Живот. В случай на непредвиден инцидент, те ще предпазват както клиента, така и имота.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии