Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Върнаха концесията за тенис кортовете в кв.“Чайка” във Варна


Концесията за изграждането на тенис-кортовете във варненския квартал “Чайка” ще бъде върната за доработване на администрацията, решиха на заседание общинските съветници от комисията по собственост. Мотивът е, че реално се предлагат две концесии за строеж и за експлоатация на съоръженията.
 

Според предложението направено от кмета на града Кирил Йорданов се касае за изграждане на открити и закрити тенис-кортове, както и подземни гаражи върху терен от 8 декара във варненския квартал “Чайка”. Предвидено е инвеститорът да построи общо седем тенискорта, от които 4 открити и 3 закрити, обслужваща сграда със съблекални, административни помещения и кафе, както и подземен гараж. Инвестициите, които следва да бъдат направени трябва да са не по-малко от 4,3 млн. лева, а съоръженията трябва да бъдат построени в срок до 3 години. Самата концесия пък е за срок от 35 години. Първите 25 години са гратисни и концесионерът няма да дължи нищо на общината. През оставащите 10 години, той трябва да плаща минимум 5% от брутните си приходи, но не по-малко от 40 000 лева годишно, е записано в концесионния договор.
 

Първи срещу договора възроптаха съветниците от ГЛАС Пламен Андреев и Красимир Узунов. Според тях не е необходимо да се ограничава инвеститорът да застроява само 4420 кв. м върху толкова голям терен. Тогава стана ясно, че концесията е направена по искане на тенис-клуб “Елит” и още при стартирането на процедурата са заложени тези условия. Според съветникът от “Нашият град” Владимир Тонев пък размерите на кортовете 18/36 метра не отговарят на стандартите и това може да се окаже пречка при провеждането на международни състезания. Той предложи в договора да бъде записано кортовете да са с размери 120/60 фута, което превърнато в сантиметри давало разлика около 60 см. При изготвянето на концесионните договори са дадени примери с тенискортове в Харманли и Свиленград, които не могат да се сравнят с Варна, каза и съветникът от ГЕРБ Орлин Симеонов. Според него като се дава възможност в концесията да се включат тенис-клубове, а не фирми се подменят изискванията на закона. Срокът на концесията и гратисният период е много голям, коментираха съветниците. Те изчислиха също, че след 25-ата година, инвеститорът ще плаща по 105 лева на ден за всичките седем тенискорта, а ще взима около 20 лева на час за всеки корт. Красимир Маринов от “Отечество” дори предложи общината да си построи съоръженията на принципа на публично-частното партньорство, а после да ги отдава под наем.
 

Общинските съветници решиха, че ще подготвят в писмен вид мотивите си за връщането на преписката и ще ги приложат към нея на следващото заседание на комисията по собственост.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии