Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Все повече собственици се опитват сами да продават ипотекирани имоти


От няколко месеца на пазара излизат оферти за имоти, които са на прага да бъдат иззети от банки заради неплащане на кредити. Това показа проучване на  брокери. Въпреки че такива предложения са прекалено малко и не могат да окажат съществено влияние върху сектора, очакванията са те да се увеличат в следващите месеци заради факта, че все повече хора изпитват затруднения да погасяват заемите си. Тенденцията беше потвърдена и в доклад за състоянието на ипотечния пазар към края на юни.Според хора от бранша с недвижими имоти, през последните няколко месеца действително започват да се появяват такива оферти. По техни наблюдения най-често те са за жилища. Тези имоти са закупени с кредит, чието изплащане сега се оказва проблем. Затова хората се опитват да ги продадат  по пазарни цени и да погасят заемите си, преди да се пристъпи към изземане на имота.. Най-много оферти са излезли през април и май.

Обикновено цените на подобни имоти са с около 20-25% по-ниски от сходни оферти. Много важен фактор при определянето на цената е крайният срок, в който длъжникът трябва да уреди взаимоотношенията си с банката, колкото повече наближава датата, на която трябва да се изземе имотът, толкова по-ниска е цената. Според агенциите обаче,една част от собствениците пускат офертите на "висока цена", което не е добро решение в тази ситуация.

Според доклада покачващата се безработица в съчетание с по-високите лихви и месечни вноски изправиха част от клиентите пред затруднения при погасяването на задълженията им. След като хората са направили опит да предоговорят кредита си, но това не е помогнало, за собствениците е по-изгодно да продадат имота на свободния пазар, отколкото кредитът да стане предсрочно изискуем и да се наложи продажба от съдия-изпълнител, посочват консултантите. В резултат се забелязва и увеличение на ипотечните кредити, които са изтеглени за покупка на вече ипотекирани апартаменти през първите шест месеца на годината, е записано в доклада.

Възможността за продаване на имота на свободен пазар, преди да бъде иззет заради задължения, е все още непопулярна сред по-голямата част от хората, твърдят брокери. Собствениците трябва да знаят, че това е една добра възможност да го продадат и да погасят дълга си към банката. При атрактивна цена бързо ще се намери купувач, дори и в условията на криза. Мярката се препоръчва и от банките.
Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии