Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Временно стопират строителството на екоенергийни паркове

България може да замрази за шест месеца проекти в начален етап за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това съобщи екоминистърът Нона Караджова.
"Възникват проблеми с големия брой проекти за вятърни генератори и инсталации за производство на енергия от слънчева светлина не само заради практиката те да се осъществяват в защитените зони, но и заради изключително многото подадени молби за отчуждаване на земеделски земи"-така Караджова аргументира обмисляната мярка.

Нарушения по "Натура 2000" и започналите наказателни процедури на ЕС срещу България за строителството на вятърни паркове на Калиакра без необходимите екооценки доведоха дотук, каза министърът. Земеделското министерство също отчита увеличаване на заявките за промяна на предназначението на земята за строителство на вятърни и соларни паркове, допълни тя. Сега ще се уточнява какви терени от земеделския фонд вече са определени за ВЕИ парковете.

Министърът на енергетиката пък описа бума на екоенергийни проекти така: "В момента сме като в автобусна блъсканица, когато всеки с лакти опитва да влезе в автобуса, за да не го изпусне, и накрая може да бъде ударен от контрольора за това, че не е успял в блъсканицата да си купи билет."
Мораториумът ще трае, докато бъде изработен планът за развитието на зелената енергетика до 2020 г. Очакванията са документът да мине през одобрението на Европейската комисия до средата на 2010 г.

Той ще съдържа оценка на потенциала за строителството на екоенергийни мощности по региони и развитието на мрежите на НЕК и електроразпределителните дружества, както и екооценка.
Зам.-министърът на земеделието Георги Костов коментира, че повечето преписки във ведомството са за изграждане на водноелектрически централи по високопланинските реки, където има гори. Според него министерствата на икономиката, земеделието и околната среда трябва да синхронизират действията си по тези инвестиционни проекти.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии