Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ВиК Виена - общинско дружество

 

 

Всеки ден Виена „поглъща” 370 хил. куб. м вода. 3/4 изразходват домакинствата, останалото промишлеността.

Водоснабдяването на Виена е задача на общинско предприятие МА31 (Wiener Wasser) – към Община Виена.

 

Цената на водата се определя от общинския съвет.

 

Изчислява се на база чистата вода (1,73 евро на куб. метър) и отвеждането и в канализацията (1,80 евро на куб. метър) - общо 3,50 евро/куб. м. или 6.83 лв.

 

Никой няма право да отклонява средства от събраните пари за вода – към други пера в бюджета.

 

Плащанията са на тримесечие на базата на досегашното потребление на домакинство. Изравнителните сметки се получават от домоуправителя и ги разпределя като режийни разходи.

 

Водата е изворна и се транспортира по тунели без помпи от планината (Виенската гора) - собственост на община Виена. Цената на изворната вода включва поддръжката на планината – част от Виенската гора - защитена територия и собственост на община Виена. За качествена вода се поддържа територия два пъти по-големи от територията на Виена.

 

В тази част от планината не се допуска туризъм. Територията е със статут на национален парк и поддръжката е 10 млн. евро годишно. Служителите във водното дружество са 167 души, отделно са служителите на горското стопанство.

 

Референдума за приватизация на водата е да се докаже пред европейската комисия, че водата, за разлика от други услуги, е хранителен продукт и затова не може да бъде предадена на свободната икономика.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии