Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Великите изобретения на човечеството: Музика

IV хилядолетие пр.н.е.

 

ЗА УМИЛОСТИВЯВАНЕ НА БОГОВЕТЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА НРАВИТЕ

 

Музиката като изкуство вероятно има много ранни прояви: първоначално човекът започва да създава ритми с тялото и гласа си, имитирайки танците и звуците на животните. Музикалните инструменти са се появили много по-късно.

Най-ранните намерени следи от музикални инструменти се отнасят към късния палеолит. Гравюра от подпериода магдален, намерена в пещерата „Тримата братя” в Ариеж, изобразява мъж, който е захапал предмет, наподобяващ музикален лък. При разкопки във Франция и Испания са изкопани редици от кости на северен елен с пробити кръгли дупки, приличащи на свирки, както и кост от птичка с пробити три дупки, напомнящи на флейта.

 

/ ЕГИПЕТ – ЛЮЛКА НА МУЗИКАТА?

 

Най-старият намерен музикален инструмент е датиран 3 300 г. пр.н.е.
Музиката играе важна роля в Египет: благородниците се развличат, слушайки „камерна музика”, а флейтисти „ритмуват” полските работи. Ритуалите посветени на божествата, религиозните процесии и погребалните церемонии, също са съпровождани от инструментална музика. Оркестърът, характерен за старата египетска империя, се състои от арфа, флейта и кларинет. Арфата с шест или седем струни е най-древният почитан инструмент. Впоследствие тя се развива до 20 и повече струнна, често богато украсена с рисунки и скулптури.

Духовите инструменти са от тръстика или дърво: Египет познава дългата напречна флейта, обоя и кларинета (понякога двоен), както и тромпета. Ритъмът се задава от барабани и кръгли тамбурини, от щракане с пръсти, с кастанети от дърво или слонова кост, от шумоленето на перлени огърлици и от хлопки, наречени систри.

 

/ В МЕСОПОТАМИЯ – ПОДАРЪК ОТ БОГОВЕТЕ

 

В този регион, където на музиката се приписва божествен произход, първите инструменти се отнасят към ІІІ хилядолетие пр.н.е. Археолозите са открили в гробниците на тайнствен царски некропол в Ур останки от струнни инструменти от дърво, злато и сребро, двойна сребърна флейта и чинели от мед. От намерените текстове се вижда, че пеенето и инструменталната музика са се практикували от истински оркестри по време на ритуали и кралски трапези, както и при погребални и религиозни церемонии.

 

/ В ГЪРЦИЯ – РАЖДАНЕТО НА МУЗИКАЛНАТА ТЕОРИЯ

 

Гърция също се запознава отрано с инструменталното музициране. Свидетелство за това са знаменитите мраморни статуи на Цикладите (2 400 – 2 200 г. пр.н.е.), изобразяващи арфисти и флейтисти. По-късно гърците разнообразяват гамата от музикални инструменти.

Испанският музиколог Грегорио Панягуа е успял да помогне за реставрацията на около шестдесет вида.

Най-важни са: лира, арфа, цитра, барбитон (вариант на гръцката лира), систър, различни видове флейти (сред които сирингата, или флейтата на бог Пан), чинели и звънчета. Гърците развиват истинска музикална теория на квинта-интервалите, която е в основата на нашата съвременна гама. Те измислят също вокалното и инструменталното нотиране от азбучен тип.

Какво е останало от музиката на тези древни времена? Съвсем малко, независимо че коптската църква е спасила нещо от музикалните традиции на фараонски Египет. Френският египтолог Жан Йойот напомня, че „анализът на запазените представления и инструменти е позволил на Ханс Хикман, създал музикално общество в Кайро, да пресъздаде акордното и мелодично свирене на лирите, арфите и лютните, както и гамите на фараонските флейти и обои”.

 

/ ГРЪЦКА МУЗИКА СЪПРОВОЖДА ДУМИТЕ

 

За Гърция нещата са различни, тъй като притежаваме трактати по хармония, указания за музикални изпълнения и няколко фрагмента от композиции, съхранени върху папирус и мрамор.

Това е позволило на музиколога Грегорио Панягуа и на Музикалния атриум в Мадрид да реконструират по забележителен начин множество фрагменти от химни, хорове и жалби в съпровод на шейсетина инструмента, използвани през елинистическата епоха. Тези реконструкции са записани на диск, наречен Музика на Антична Гърция. Слушайки я, можем да се убедим в точността на тълкуването на гръцкото музикално изкуство, направено през 1877 г. от Балсерна и Хелмхолц: „техният инструментален съпровод служеше само да подсили пеенето, като го съпровождаше в унисон или в октава или като изпълняваше доста усложнени вариации между едно и друго вокално изпълнение или дори между частите на една песен. За тях музиката беше вторично изкуство, предназначено да подсили ефекта на думите, като го идеализира”.

 

< МУЗИКА И МАТЕМАТИКА >

 

Откритието на съотношението между тоналността и дължината на вибриращата струна, обикновено приписвано на Питагор (VI век пр.н.е.), е от особена важност в историята на музиката. Това всъщност е първото приложение на математиката в природните явления въобще, и в акустиката в частност. Опитът на Питагор е описан в трактата на Теон от Смирна, гръцки писател от ІІ век.

> „Питагор е известен с откритието на цифровата зависимост на съзвучията едни към други, а именно кварта, чието съотношение е 3/4; квинта, чието съотношение е 3/2; октава, чието съотношение е 2/1; октава + кварта, чието съотношение е 8/3; октава + квинта, чието съотношение е 3/1; двойна октава, чието съотношение е 4/1; както и всички останали интервали, т.е. тези, които покриват само един тон и чието съотношение е 9/8; накрая онези, които покриват полутон, а преди се наричаше диез, със съотношение 256 към 243.

Той проучи тези съотношения на базата на дължината и на дебелината на струните, като ги опъваше с помощта на ключове или с класическия метод на окачване на тежести към струните.

При духовите инструменти за база вземаше диаметъра на отвора или интензивността на духането…

Каквито и да са избраните критерии за проверка на горните съотношения, звучността, съответстваща на избраното съотношение, ще бъде произведена, всичко друго остава еднакво при непроменени други параметри.”

 

Из едноименният труд на Мишел Ривал.

      

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии