Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варненското ларго отива в архивите !?


Сбъдват ли се плановете на архитектите за развитието на Варна, правени преди 30 години? Практиката показва, че това става само частично. Небостъргачът на Морска гара, новата опера, тунелът под ул. "27-и юли", градското Ларго, теснолинейката от Варна до Девня-това са все начертани преди десетилетия проекти, чиято реализация днес се счита за неактуална.

Варненски архитекти ветерани обаче държат да се осъществи идеята за градско ларго, което да отвори града към морето и да подчертае значимостта на сградата на община Варна.Три десетилетия след раждането й идеята за Ларгото се сблъска фронтално със социалната и икономическа действителност и новите потребности на морската столица.

 

Кой провали идеята?

 

Широка и богато озеленена пешеходна зона, която започва от Археологически музей, минава покрай фонтана и паметника на загиналите в Сръбско-българската война, продължава по бул. "Сливница" и стига до входа на Морската градина. Прекрасно място за разходки и отдих.

Звучи добре, но в този си формат, заложената в сега действащия Общ устройствен план на Варна идея за голямо градско ларго ще събира прах в общинските архиви. Варненци така и няма да узнаят що е това голяма пешеходна зона и през следващите десетилетия ще се конкурират с автомобилния трафик.

"Със серия от сенчести действия, общинската управа през последните осем години погребва една прекрасна градоустройствена идея за създаване на освободена от транспортен трафик зона. Общинските длъжностни лица и най-вече специалистите-архитекти, начело с главния архитект, техническите служби и юристите носят пряка вината.

Това е ставало и с благословията и съгласието на по-високопоставените по йерархията в градската управа отговорни лица през последните два мандата - ресорният зам.-кмет, кметът на Варна и председателят на общинския съвет", заявиха в отворено писмо варненски архитекти-ветерани, сред които са арх. Александър Симеонов, арх. Димитър Димитров, арх. Иван Сердюк, арх. Павлина Гаруфалова и други.

 

Ябълката на раздора.

 

В противоречие с предвижданията на действащия Общ градоустройствен план от 1981/82 г., община Варна е съсипала ларгото, като е нарушила Закона за устройството на територията, твърдят те.
Управниците са правили ускорени процедури, без да изчакат влизането в законна сила на решението на Варненския окръжен съд по частни обжалвания. През годините е разпродаден раздробеният общ общински имот на три парцела срещу сградата на община Варна. Имотите са станали в последствие собственост на "Д-ТРАНС" ООД, "Комфорт" ООД и "Лендмарк пропърти- България" ЕАД.

"Сделката е в несъответствие с предмета на отчуждаване на частните имоти за обществени нужди", напомниха архитектите-ветерани. Според тях общинската управа е нарушила редица разпоредби на ЗУТ. Така, например, не е спазено изискването устройствените планове да се степенуват. Ако изискването е било спазено, не е можело един план от по-ниска степен да изменя друг от по-висока степен. Въз основа на такава врътка обаче са построени трите офисбилдинга срещу сградата на общината.

 

Негативите.

 

"Местната управа запази съществуващото статукво на интензивното движение на моторни превозни средства, обстановката в тази централна градска част на Варна се усложни максимално, тъй като транспортният поток преминава през стеснената част в началото на бул. "Сливница" до хотел "Черно море" и по бул. "Княз Борис I" до Икономическия университет. По този начин се получава един крайно неблагоприятен и хаотичен сблъсък между движещите се автомобили и масовото пешеходно движение на граждани и гости на града към и от Фестивалния комплекс, хотели, търговски магазини и Морската градина", обясняват архитектите-ветерани.

 

Старият проект.

 

Проектът за ларгото предвижда автомобилният трафик по бул. "Мария Луиза" да премине пред административната сграда на общината на подземно ниво в тунел с дължина около 120 м, за да се освободи пешеходната зона от трафика, непрекъснатия шум и да се прочисти въздухът от отровни газове. Тунелът се свързваше пряко с подземен паркинг за около 150 возила.
От Червения площад по бул. "Осми Приморски полк" и бул. "Цар Освободител" трафик се насочваше към съответните градски части и към курортните комплекси.
Архитектурната рамка в началото на ларгото от лявата страна на сградата на общината, по посока към морето, предвижда да се проектира и изгради представителна високоетажна обществена сграда (върху парцела, в който бе разположен ресторант "Хъшове") и на линия с Евангелистката църква и старата сграда на бившата Мъжка гимназия.

В тази част рамката се допълваше със запазване на съществуващата градинка срещу бившия ресторант "Севастопол", където с отдръпване на североизток се предвиждаше създаването на културния център на града-с проектирането и изграждането на нова представителна сграда на Варненската опера, съчетана с концертна зала, засягаща парцелите на съществуващата Икономическа гимназия и бившия Клуб на културните дейци и бившето лятно кино "Ленин".

"От професионална гледна точка трябва да отбележим и един особено важен и многозначителен факт, като съществена заслуга на действащия Общ градоустройствен план-че чрез създаването на ларгото се предопределяше правилната архитектурно-градоустройствена концепция, а именно - непосредствена визуална връзка на новообособения главен градски административен и културен център на Варна, към основния градообразуващ фактор-морето", коментираха архитектите-ветерани.
От 2004 г. те лансират активно идеята за реализация на ларгото. Този проект е органично свързан и ориентиран правилно към природните дадености на града -Морската градина, Варненския залив и езерото, убедени са авторите му.

Източник: Trud.bg
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии