Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варненци искат права върху земята под панелните блокове

 
 
Над 60 % от притежателите на панелни жилища в страната, са отговорили с „Да“ на запитването,  дали желаят да придобият право върху самата площ, върху която се простира жилищният им  блок. До такова заключение са достигнали от НЦИОМ, след проведено проучване в цяла България. 
 
Не отдавна започна изготвянето на редица законодателни промени, благодарение на които цялата процедура по придобиване право върху земята под блоковете, построени преди 1991 година, ще бъде значително улеснена. 
Над 50% от български граждани се надяват това наистина да се случи, а не да  остане просто поредната нереализирана идея. Хората, които подкрепят инициативата са най-вече на възраст между 30 и 40 години, образовани и добре квалифицирани,  населяващи по-големите градове. Именно там са разположени и огромна част от панелните блокове. Собствениците на апартаментите в тях,  имат права  върху самата сграда, но не и върху терена, където е изградена. 
Панелните блокове във Варна заемат огромна част от площта на града. Такова е и положението в София, Пловдив и Бургас. 
Народният представител Николай Пехливанов,  сериозно се е заел с уреждането на този въпрос в полза на собствениците. По неговите думи това в никакъв случай няма да ги обремени финансово.
Важно е да се отбележи, че след като хората придобият право върху земята, те ще бъдат допълнително застраховани, ако  нещо се случи с техния дом. 
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии