Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна иска пари директно от Брюксел за пречиствателна станция

Община Варна ще търси средства за финансиране на водния си проект директно от Брюксел. Това каза вчера шефът на дирекция „Европейски програми и сътрудничество„ Петър Радушев. Договорката е постигната с дирекция „Регионално развитие” на Европейската комисия по време на седмицата на европейските градове и региони в Брюксел. Местната администрация взе активно участие в събитието, провело се в начaлото на октомври. В момента общината допълвала проекта. Към него трябвало да се включат задания за „Шокаровия канал”, дълбоководното заустване на пречистените води и реконструкция на колектор за фекални води на вълнолома.

Още преди да бъде затворена през лятото оперативна програма „Околна среда” общината внесе проект на стойност 50 млн. лв. Средствата се искаха за модернизация на пречиствателна станция „Варна” и изграждането на тласкателя на „Акациите”. След допълването на проекта се очаква неговата стойност да нарасне над 65-70 млн. лв.

Вероятно ще бъде променен и стойностният праг, до който проектите за европейско финансиране трябва да минат за одобрение от администрацията в Брюксел. До момента се обхващаха всички задания над 25 млн. евро. По думите на Радушев сега прагът ще стане 50 млн. евро.

Общината чака повече от 3 месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството да й възстанови над 2,4 млн. лв. Това са разплатени с изпълнителите средства по проекта за ремонт на пътищата “Виница” – "Св. Константин и Елена" и Каменарския път. Администрацията представила последните документи за плащане още през май-юни. Всички разходи били одобрени, но средствата така и не са възстановени. На срещата с представители на ЕК е поставен и този въпрос. Местните общинари са подчертали, че европарите трудно постъпват по сметките. Друг проблем, който е обсъден с дирекцията на Карстен Расмусен е тежките бюрократични процедури, които забавят проектите.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии