Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна е най-добрият град за живеене в България

"Варна най-добрият град за живеене" се превърна в иронично нарицателно за варненци по ясни на всеки причини. Мои познати пристигнаха на гости и от посрещането ме погледнаха с възхищение, че живеем в най-добрия град... Ние си знаем, че все още във Варна има доста проблеми, но това признание е направено от сериозни български медии и затова ви представяме проучването в детайли. Използвахме като източник сайта на Дарик Радио.

 

Варна е най-добрият град за живеене в България според специалното проучване на „Дарик”, „24 часа” и информационния сайт DarikNews.bg. за качеството на живот в 35 от големите градове у нас.

Резултатите от проучването бяха представени от изпълнителния директор на „Дарик” Радосвет Радев и главния редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е патрон на инициативата. В София беше и кметът на Варна Кирил Йорданов.

С 243 точки Варна беше определен за най-добрия град за живеене в България. На второ място остана Пловдив с 228 точки, трети е Велико Търново с 226. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки. Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник. Перник е градът събрал най-малко точки в проучването – общо 135.

Защо Варна?

Варна е градът, който успя да получи максималните 10 точки по общо шест от 40-те критерия и максималните 5 по други седем критерия.

Доброто географско положение на Варна му спечели 10 точки, заедно с Бургас, по критерия “В близост до море/река/планина/курорти”. Толкова градът получи и заради многото денонощни аптеки / повече от 10 /, заради магазините, които работят до късно, заради достатъчното количество банкомати.

Варна е сред градовете, в които можеш да получиш добро образование / шест висши учебни заведения, пет елитни гимназии /. Културният живот също е на ниво. В града има опера, Драматичен и куклен театър, Летен театър, киносалони.

9 точки градът получи по следните критерии: “Улични тоалетни”, “Място да пиеш хубаво кафе в центъра”, “Наличие на апаратура за лечение на инфаркт”, “Организиране на концерти, фестивали и др. събития”. 9 точки и заради ниската безработица в града – около 2,30 %, както и заради инвестициите, направени във Варна.

С 8 точки градът може да се похвали по критериите “Хубава главна /пешеходна/ улица” и “Брой ресторанти с различна национална кухня”.

Варна се представи най-зле по критерия “Детски площадки и градини”. Там градът получи едва 1 точка от 10 възможни. Макар и в центъра да има повече от 140 детски площадки, в междублоковите пространства в кварталите такива липсват. Проблем има и с недостатъчното детски градини.

Задръстванията от автомобили във Варна стават все по-големи. В пиков час например от центъра на града до квартал Владиславово се пътува около 30 минути. Затова и по критерия “Престой в задръствания” Варна получи само 2 точки от 10.

4 точки за недостатъчния брой места за паркиране. 3 точки заради затрудненото движение из града на хората с увреждания. Варна има да решава и още един проблем – липсата на разписания по повечето спирки на градския транспорт, както и липсата въобще на табла с информация какъв транспорт минава през тази спирка и в каква посока отива.

Главният редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева определи проучването на двете медии като ”третия тур на местните избори”. Според нея класацията е стимул за всички български градове да се опитат да влязат в нея и да станат добри за живеене. „Струва си да покажем къде човек се чувства у дома си, защото това не зависи само от политиците, а и от всички нас”, каза Гочева.

Изпълнителният директор на „Дарик” Радосвет Радев смята, че резултатите от изследването са добър ориентир за местните власти, за това какво трябва да свършат през следващите четири години. „Тази класация е една снимка на градовете в началото на 21 век. След години ще може да се разбере обиктивно кой е мръднал нагоре и кой надолу”, каза Радев. Според него най-малкото последствие от това проучване ще е, че цената на имотите във Варна ще скочи с 10 %.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов също вярва, че проучването на „Дарик” и „24 часа” може да се превърне в своеобразно състезание между българските градове. „Чудесно е, че се говори за най-добрите, а не за най-лошите”, отбелязя Гагаузов. Той смята, че е дошло времето да оставим лошото и да се съсредоточим само върху добрите неща.

На Никулден, кметът на Варна Кирил Йорданов отмени участието си в някои от празничните събитие в своя град и дойде в София, за да чуе на място от организаторите на проучването, че Варна е най-добрият град за живеене в България.

„Ние варненци преживяваме мигове на радост, защото такива резултати безспорно носят радост, но те се постигат с много труд”, отбеляза кметът на Варна. Той увери, че част от проблемите на града, които са набелязани и в проучването, предстои да бъдат разрешени. „В момента се слагат нови указателни табели, нещо което ни липсва, ще има и нови четири детски градини”, обеща Йорданов.

От „Дарик” и „24 часа” той получи табела с надпис: „Варна е най-добрият град за живеене в България”. Такива табели ще бъдат поставени на входа и изхода на града.

 

"Кой е най-добрият град за живеене в България" е специално проучване на "Дарик радио", вестник "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg. Репортерите на тези медии обиколиха 35 от големите градове в България, за да открият в кой от тях се живее най-приятно.


За да осъществим проучването си създадохме 40 критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Опитахме се да излезем от обичайните теми за дупките по улиците и нередовния градски транспорт. Оценявахме градовете по това дали имат хубава пешеходна улица, на колко обществени места може да се ползва Интернет, до колко най-късно работят магазините - все неща, от които модерният човек се интересува.

Нашето изследване не претендира за представителност. То е обективно, защото за много от критериите имаме точни данни, но същевременно e и субективно, защото изразяваме и личното си мнение. Целта ни обаче е проста - да покажем, че в България наистина може да се живее добре. И вие ще разберете къде.

Важно е да уточним, че това няма да бъде класация на най-големите градове, нито на най-добрите финансови центрове в България. Идеята ни е да покажем всички малки и големи неща, които превръщат един град в привлекателно място за живеене, работа и почивка.

Резултатите от специалното проучване на "Дарик" и "24 часа" ще бъдат представени в периода от 7 ноември до 4 декември. Дни след това ще стане ясно кой е най-добрият град за живеене в България. Периодът след местните избори е най-подходящ за резултатите от нашето проучване, с които да запознаем и политици, кметове, общински съветници, архитекти, финансисти...

Открити сме за всякакви коментари по проучването. Специално за това в DarikNews.bg има място за вашите мнения. Читателите на сайта също имат възможността да изберат кой според тях е най-добрият град за живеене в България.

Всеки работен ден в DarikNews.bg ще се показват резултатите за отделните градове по два критерия. За някои от тях максималният брой точки е 10, за други 5. Ще можете да следите и временното класиране. Градът събрал най-много точки ще бъде обявен за най-добрия град за живеене в България.

Надяваме се, че заедно ще успеем да провокираме дискусия за качеството на живот в големите български градове, като не се задълбочаваме в анализ на отрицателни данни и преекспонирани проблеми.

 

Климат

    * Брой слънчеви дни
    * Средна януарска/юлска температура

Природна среда

    * Зелени площи
    * В близост до море/река/планина/курорти
    * Качество на въздуха (замърсяване)

Градска среда

    * Указателни табели по улиците и спирките
    * Пейки на обществени места
    * Достъпност за инвалиди
    * Детски площадки и градини
    * Алеи за велосипедисти (в км.)
    * Хармонична архитектура
    * Брой улични часовници
    * Хубава "главна" (пешеходна) улица
    * Възможност за спорт в града (работещи басейни, стадиони, спортни площадки и др.)
    * Улични тоалетни

Транспорт

    * Летище
    * Дневна тарифа такси на км.
    * Брой места за паркиране
    * Престой в задръствания

Комуникации

    * Wi-Fi (безжичен) Интернет на обществени места
    * % Интернет ползватели

Магазини и развлечения

    * Работно време на магазини (до късно, събота и неделя)
    * Брой ресторанти с различна национална кухня
    * Място да пиеш хубаво кафе в центъра
    * Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти)

Медицина

    * Наличие на апаратура за лечение на инфаркт (в близост до 1 час от населеното място)
    * Брой зъболекарски кабинети и клиники
    * Брой денонощни аптеки

Образование и култура

    * Брой университети/елитни гимназии/частни учебни заведения
    * Действаща опера/кино/театър
    * Организиране на концерти, фестивали и др. събития

Медии

    * Местен печат/радио/TV/сайтове

Толерантност

    * Сексуална ориентация
    * Етническа и религиозна принадлежност

Престъпност

    * Убийства
    * Самоубийства
    * Обири
    * Кражби на автомобили

Социално-икономически индикатори

    * Безработица
    * Инвестиции

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии