Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Варна: Шест обекта от програмата на кмета отпадат

Ревизия на предизборната си програма, в която бяха набелязани конкретни обещания към варненци, които да се реализират до края на мандата, направи днес кметът на Варна Кирил Йорданов. От данните изнесени от него стана ясно, че дълго обсъжданата зона за водни спортове отпада от плановете на общината, тъй като вече става част от проекта "Алея първа". Отпада и необходимостта от изграждането на сграда за I ЕГ, тъй като при оптимизацията, училището бе преместено. Нов пункт в тази насока обаче става строителството на спортна и актова зала за учебното заведение. Това заема едно от челните места в програмата за публично-частното партньорство на общината за следващата година, добави градоначалникът.

Отпаднала е необходимостта от изграждането на психодиспансер, както и от болница за долекуване. Терапията е поела лечението на пациентите с психични проблеми в града, в Шкорпиловци пък се изгради център за извън болнична помощ, отчете Кирил Йорданов. Комплексът за социални услуги на ул. “Андрей Сахаров” също няма да се реализира, тъй като общината не може да придобие собствеността. Под въпрос е реализирането на пречиствателните станции в Константиново и Звездица. Причината е, че все още няма отворени програми за развитието на селските региони. Проектите са направени от общината и са готови за кандидатстване, ако се отвори възможност, заяви кметът. Той отчете, че в плюс са реализирани други проекти–пътят за Каменар и отсечката “Св. Константин” – “Виница”, реконструкцията на музеите, санирането на детските градини, ремонта на Социално-учебния професионален център. Работи се и по проект за транспортен мастер план, както по алтернативния транспорт.

Кметът отчете още, че драстично са намалели средствата от данък от придобиване на имущество и продажба на общинска собственост. През 2007 година от данък при продажба на имоти в местната хазна са влезли 27 млн. лв., през миналата година – 30 млн. лв., а през тази година – 14,5 млн. От продажба на общинска собственост през 2007 година приходите са 32 млн. лв. през 2008–8,7 млн. лв., а през тази година едва 2,4 млн. лв. Въпреки това средства за социалната програма са се запазили, както и капиталовата програма, коментира Йорданов. По думите на зам.-кмета доц. Борислав Борисов липсите в бюджета са компенсирани с преизпълнение на други пера и съкращение на разходите в администрацията.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии