Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Южна Африка ще бъде построена най-голямата слънчева електроцентрала в света

 

Мощността на съоръжението ще достигне в бъдеще 5000 мегавата, а разходите за строителството се оценяват на 29,25 милиарда щатски долара.

 

Първата фаза на проекта трябва да приключи през 2012 година. След осъществяването на първата фаза, мощността на съоръжението ще бъде 1000 мегавата, съобщава Inhabitat.

 

Комплексът от фотоволтаични батерии ще се разпростира върху терен от 90 000 декара в провинция Северен Кейп - един от най-"слънчевите" региони на света. Предимството на този регион е, че няма пясъчни бури, които са характерни за пустините, където обикновено се разполагат такива енергийни съоръжения. 
 

 

Според ръководителя на проекта Джонатан де Врийс, 90% от енергийните нужди на Южна Африка се осигуряват от въглища. В същото време всеки шести жител на страната, няма достъп до електричество. Свръхмощната слънчева електроцентрала ще осигурява 10% от нужната енергия на страната. 
 

 

През май миналата 2009 година, бе обявено за изграждането на голяма слънчева електроцентрала (1000 MW) в Австралия. Четири месеца след Австралия, бе обявено за изграждането на два пъти по-мощна слънчева електроцентрала в Китай. 
 

 

Към настоящия момент, най-мощната слънчева електроцентрала е американската Solar Energy Generating Systems в пустинята Мохаве (354 мегавата).

 

 

 

Снимки: Inhabitat

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии