Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В ТЕЦ” Варна” ще бъде изграден нов газов блок

 На 30 юни австралийската „Уорли Парсънс” и „ЧЕЗ Електропроизводство” България, подписаха договор за доставка, инженеринг и строителство. Това е първата крачка от подготовката на проекта за изграждане на 880 мВт енергиен блок на природен газ, с комбиниран цикъл на площадката на ТЕЦ ”Варна”. Австралийската компания е избрана измежду пет други да изпълнява проекта.
Общият обем на инвестициите е 900 хил. евро на 1 мВт инсталирана мощност. Това ще е първата в България голяма газова електроцентрала с комбиниран цикъл и трябва да влезе в експлоатация през 2013 год. Ще произвежда в продължение на 30 години енергия в съответствие с европейските изисквания за ограничаване на вредните емисии в атмосферата.

За изпълнението на проекта ще се привлече екип от над 100 души с опит в съответните области. Работата по проекта ще се ръководи от енергийтия център на „Уорли Парсънс” за Европа и Африка, базиран в София. За реализирането на проекта  ще съдействат инженери и специалисти от офиса на компанията в Рединг /САЩ /.
„Уорли Парсънс” е проектирала досега 120 електроцентрали с газови турбини в различни конфигурации, осигуряващи над 34 милиона мВт електроенергия по целия свят. От близо 20 г. компанията работи и в Източна Европа. В момента тя е консултант и инженер по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. Името й се свързва още с рехабилитацията на ТЕЦ” Марица-изток 2”, модернизацията на АЕЦ ”Козлодуй”, вятърните паркове в Каварна, идейното проектиране и избор на площадка за националното хранилище за радиоактивни отпадъци. Българският филиал на над 100 годишната компания, се утвърди като център за реализация на големи енергийни проекти в Европа, Африка и страните от бившия Съветски съюз.

ТЕЦ ”Варна” е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Общата инсталирана мощност е 1260 мВт-шест  моноблока по 210 мВт.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии