Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Китай ще строят сграда-цвете, с архитектура вдъхновена от природата


 
В центъра на китайският град Ухан, ще бъде изградена една от така наречените "жизненоустойчиви" сгради. Зданието е проектирано като база на Университета в град Ухан. Университетът е специализиран за изследвания и развитие на нови енергийни технологии, и комбинира най-новото развитие в областта на енергийната ефективност, с разумен, ефективен и креативен дизайн.

 

Формата на сградата е необичайна: тя е заимствата от едно цвете Zantedeschia Aethiopica, по известно по света, както и в България като Кала. Височината на основната сграда ще бъде около 140 м, в кръг около нея ще бъдат разположени допълнителни пристройки с формата на листата на цветето.

 

Уникалното архитектурно решение се състои в това, че през горещите летни периоди сградата ще се намира изцяло обгърната от собствените си сенки. На покрива ще бъдат разположени слънчеви панели за съхранение на енергия, а дъждовната вода ще се събира в специален резервоар за снабдяване на сградата с вода. Освен това, под формата на плодника на цветето, в центъра на сградата ще бъдат разположени вятърни турбини, които ще генерират допълнително електричество. Климатик, ще се грижи за естествената вентилация на сградата, благодарение на намиращия се в центъра на постройката-120 метров тунел-качулка.

 

Зданието е проектирано от немската фирма Grontmij в сътрудничество с Soeters Van Eldonk architects. "При създаването на този иновативен дизайн, бяхме вдъхновени от самата природа", казва главният архитект Йос ван Елдонк. "Взаимодействието между природните явления-слънце, вятър и вода, е интегрирано в дизайна на сградата-цвете. Техническите умения и творческо въображение напълно са се въплатили в тази "зелена сграда".

 

Стартът на строителството е планиран за ноември 2010 година.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии