Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Годеч стартира производството на мощни светодиоди

 

Високотехнологична линия за производство на мощни светодиоди бе открита вчера (на 15 февруари) в град Годеч. На откриването присъства премиерът Бойко Борисов и други официални лица. 
 
 
Съоръжението е първото по рода си не само в България, но и в Европейския съюз и се въвежда от компанията  „Окта Лайт България” АД, която е инвестирала пет милиона щатски долара в новата технологична линия.
 
 
За конструирането и производството на мощните светодиоди ще бъдат наети двадесет и шест високо квалифицирани специалисти, преминали специализиран курс на обучение. Още седемдесет души ще работят в производството на светодиодни осветители.
 
 
Очаква се, че за това производство ще има голям пазар. А с намаляване на енергоемкостта и на загубите на електроенергия, ще се реализират огромни икономии на електричество. 
 
 
Така например, ако осветлението на бъргарската столицата бъде заменено с подобно, градът ще харчи с 10 – 15 млн. лв. по-малко от бюджета.
 
 
Като член на Европейския съюз, чрез внедряването и използването на високоефективните и енергоспестяващи светодиоди, страната ни се присъединява към прилагането на Регламент (ЕО) № 244/2009 на Комисията от 18 март 2009 г. за прилагане на Директива 2005/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на изискванията за екопроектиране на ненасочени лампи за бита.
 
 
Какво е светодиод?
 
 
Светодиодът е полупроводников диод, който се състои от области с положителни и отрицателни токоносители и p-n преход и излъчва некохерентна светлина в тесен спектър, когато през него протича електрически ток. При този диод внимаваме токът да не надвиши Ifmax, защото може да изгори. Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която създава светлинен поток.


Цветът на излъчване на светодиода се определя, както от състава на използвания полупроводников материал, така и от легиращите примеси. Цветът често се дава в "nm", което е дължината на вълната на светлината. Светодиодите не са напълно монохроматични и до известна степен могат да излъчват в тесен диапазон на спектъра.
Разработването на светодиоди започва с червени и инфрачервени прибори, направени от GaAs. Постиженията в науката за материалите позволиха да се произвеждат прибори в по-късовълновия диапазон на спектъра, излъчващи светлина с различни цветове.


Конвенционалните светодиоди са направени от различни неорганични полупроводникови материали, произвеждащи следните цветове:
AlGaAs - червен, инфрачервен; AlGaP - зелен; AlGaInP - оранжево-червен, оранжев, жълт и зелен; GaAsP - червен, оранжево-червен, оранжев и жълт; GaP - червен, жълт, зелен; GaN - зелен, син и бял( с AlGaN-бариера); InGaN - близка УВ, синьо-зелен, син; SiC - син; Al2O3 - син; ZnSe - син; C - ултравиолет ; AlN, AlGaN, AlGaInN - от близката до далечната ултравиолетова


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии