Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Германия наемателят има права, за разлика от България

В Германия отбягват да строят нови жилищни сгради. Германците по-скоро разчитат да обновяват и реставрират старите постройки, отколкото да издигат нови здания. Именно поради тази причина имот под наем може да бъде открит по-лесно на вторичния пазар. 


Въпреки че Германия е една от най-стабилните икономически сили в Европа, рядко може да се забогатее само от имоти, които се отдават под наем. Германците изкарват средно около 5-6 % от дохода си на година от наеми.

Повече от половината жители на страната живеят в къщи и апартаменти под наем, а в столицата Берлин този брой достига 80%. През последното десетилетие се увеличи и потокът от чужденци, които отиват да живеят в Германия, затова и свободните квартири много бързо биват заети. 

Преди наемателят да се нанесе, собственикът на имота определя месечния наем според средните цени на пазара в страната. Наемателят веднъж пренесе ли се в апартамента или къщата, наемодателят по закон няма право да вдига цената както си поиска. 
На всеки 2 години местните власти актуализират таблица с размера на наемите по региони, съобразени с локализацията на имота, големината, общото състояние на зданието, удобствата и т.н.
 Увеличението на наема не може да бъде повече от 20% за 3 години. Покачването  има възможност  да стане поетапно или наведнъж. Но е напълно забранено да има няколко завишения на цените на година. През първата година стойността на наема не се променя, а когато дойде ред за поскъпването, наемателят трябва да бъде уведомен  3 месеца по-рано.  
В случай, че  жилището бива наемано чрез агенция, брокерската такса се  заплаща от наемателят. Изготвя се договор, който трябва да бъде подписан от двете страни, като там са уточнени правата и задълженията на собственика и на желаещия да наеме жилището. Също така квартирантът трябва да даде на хазяина депозит от 3 наема, който се превежда на специална сметка. Те служат за гаранция, че наемателят ще предаде имота във вида, в който го е получил. Иначе парите се използват за ремонтиране на жилището.
Стойността на наема зависи изцяло от това къде се намира имотът. В Берлин, Щутгарт и Мюнхен наемите  са доста високи, докато на изток са по-ниски. 
От казаното дотук стана ясно, че в страна като Германия наемателите имат някакви права, докато в България това е малко спорен факт. 
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Вероника: 2018-07-23 13:56:54 |

В Германия обаче наемателят е задължен по закон да плаща й данък сграда и данък смет, нещо, което българският наемател в повечето случаи не прави, защото няма такива бг закони. Тези данъци в Германия не са никак ниски.

Вероника: 2018-07-23 13:56:36 |

В Германия обаче наемателят е задължен по закон да плаща й данък сграда и данък смет, нещо, което българският наемател в повечето случаи не прави, защото няма такива бг закони. Тези данъци в Германия не са никак ниски.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии