Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Германия създадоха „къща-слънчоглед”

 

Необикновеният имот е в състояние през целия ден да се върти около оста си, следвайки движението на слънцето, като по този начин слънчевият панел върху сградата, максимална да се захранва със слънчева енергия. 

 

Проектът Heliotrope, е триетажна жилищна сграда с цилиндрична форма, монтирана на колона с височина 14,5 метра и диаметър 2,6 метра. Общата площ е 286 квадратни метра.

 

На покрива е разположен фотоволтаичен панел с капацитет 6,6 киловат часа. Този производствен капацитет е пет пъти по-голям от необходимия за сградата, като по този начин са гарантирани всички енергийни нужди на обекта, съобщава Inhabitat. Други екологични технологии, използвани в строителството, са системите за пречистване на водата и за събиране на дъждовната вода.

 

Проектът Heliotrope е построен във Фрайбург, по проект на архитектурно бюро Ralph Disch Solar Architecture. Неговият автор, Ралф Диш, преди 25 години, активно се противопостави на изграждането на атомна електроцентрала в града, след което стана проводник на идеята за използване на алтернативни източници на енергия при строителството на сгради, като Диш особено набляга на слънчевата енергия.

 

Снимки: Inhabitat.

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии