Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В Египет откриха двойна гробницаЕгипетски археолози са открили в античен некропол в пустинята Сахара, близо до Кайро, двойна гробница с ярки наситени стенописи. По предварителни оценки, двойното погребение извършено в новооткритата гробница, датира от преди 4 300 години. Учените предполагат, че гробницата може да бъде част от голямо гробището, заровено в пясъка, съобщава AP.

 

В гробницата има две лъжливи врати със снимки, изобразяващи двама мъже, погребани вътре. Това са баща и син, работили като книжовници за фараон Пепи II, от шестата династия. Смята се, че Пепи II наследява престола на шест години и според легендата живял до сто години. Според твърдението в легендата, той е управлявал 94 години, най дългогодишният владетел в световната история.

 

Според свидетели, боите по рисунките изглеждат толкова пресни, че все едно са направени вчера. Но самата гробница, уви е повредена: саркофага в които се намират останките на бащата е унищожен от влагата, а  гробната могила на сина е разграбена. Разбира се, тези неща са се случили в по-древни времена.  В гробницата са открити фигурки на патици и малък обелиск от варовик. Тези обелиски са били посветени на бога на слънцето Ра, и често са поставени в гробовете по време на царуването на V-тата и VI-тата династии.

 

Съдейки по рисунките, бащата и сина са били не само книжовници, но и надзиратели в групите контролиращи  доставките на материали за строителството на пирамидите.

 

Според председателя на египетския Висш съвет за исторически старини - Захи Хавас,  рисунките намерени в гробницата може да се считат за най-ценни от всички открити до момента и свързани с периода на Старото царство.

 

Сахара се намира на 19 км от Кайро. В пустинята има много храмове и погребални комплекси и е една от най-посещаваните туристически дестинации в Египет.
Както вече беше съобщено, Захи Хавас, председател на Висшия съвет за старините на Египет, е против  прилагането на метода за радиовъглеродно датиране в археологията.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии