Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

В България предстои "бум"на бизнесите под наем


Над 60% от компаниите, които предлагат франчайзинг правата си за стартиране на малък и среден бизнес у нас, са български, а 68% от тях са на пазара от повече от 5 години. Това сочи изследване проведено сред 34 франчайзодатели и 126 франчайзополучатели в България.
В момента над 80 фирми предлагат франчайз правата си. Прогнозата е, че през 2010 г. те ще бъдат 138. До края на 2007 г. търговските обекти, работещи по този бизнес модел, са били 776, през миналата година са се увеличили с още 702.
Очаква се в края на годината търговските обекти, работещи на франчайз у нас, да достигнат 2156, а към края на 2010 г.–да бъдат вече над 2900.
Данните от анкетата сочат, че и този сегмент е бил ударен от кризата, а оборотите на компаниите са намалели с между 10 и 70% в зависимост от бранша. Най-силно засегнатите са недвижимите имоти и други браншове, свързани с покупка на кредит, а най-слабо–франчайзите от хранителния сектор.
Според консултантите през последните две години франчайзинг пазарът в България изживява истински бум. Причината е, че се наблюдава ясно изразен процес на преструктуриране на икономиката, като много предприемачи от най-засегнатите от кризата сектори се насочват към други браншове. Те имат капитал и бизнес опит, но им липсва ноу-хау, което прави франчайза един от предпочитаните варианти, допълни Билярски. Според него истинският бум в България тепърва предстои.
Минималната инвестиция за започване на бизнес под франчайз е 4 хил. лева, като тя се изплаща средно за 15 месеца. За първите девет месеца на годината 8% от ползвателите на бизнес под наем са отпаднали от пазара. Основната причина за затварянето на обектите им е недостатъчен наличен капитал. Влияние оказват и високите разходи за наем, следвани от намалялата покупателна способност на клиентите.
 
Първи сме по привлекателност за аутсорсинг в Европа
 
България е на първо място в Европа и на 13-то в света по привлекателност за аутсорсване на услуги. Това показва докладът на A. T. Kearney-Global Service Location Index 2009, за 50-те най-привлекателни дестинации за тази дейност. Според изследването в момента аутсорсинг в България използват предимно международни компании. Един от най-развиващите се сегменти е изграждането и поддържането на кол центрове. Според данни на Call Point New Europe те са едни от малкото компании, които продължават да наемат нови служители. В развитите икономики около 1,5% от населението е заето в кол центрове, докато работещите у нас са едва 4-5 хиляди.
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии