Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ускоряват строежа на водния цикъл на Варна и на други проекти по ИСПА

Варненският проект е свързан с трансформиране на старата станция за предварително пречистване на отпадните води на на Район "Аспарухово" в нова претоварно-помпена станция с механично пречистване и трансферна тръба под повърхността на Варненското езеро

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще се ускори изпълнението на пет проекта по програма ИСПА, за които към момента Европейската комисия не разрешава удължаване на сроковете. Това съобщи пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

По думите й става въпрос за депото за отпадъци в Кърджали и водните цикли на Смолян, Варна, Балчик и Шумен.

 

Общата стойност на петте финансови меморандума е около 100 милиона евро. Те са одобрени от ЕК в края на 2003 г., но са подписани от българското правителство в началото на 2004 г.

 

"Дейностите по тях са в напреднала фаза, опитваме се да ги ускорим, за да ги свършим до края на годината", каза заместник-министърът.

 

Министерството на околната среда и водите ще изпрати аргументирано искане до ЕК за удължаване на сроковете за петте проекта, тъй като това са междуправителствени споразумения, които влизат в сила след подписването им от страна на правителството.
Не смятам, че имаме много шансове, но въпреки това ще се аргументираме и ще поискаме удължаване и на тези проекти, каза Ивелина Василева.

 

"За тях ще отстояваме позицията, че имайки статута на междуправителствени споразумения, те стават валидни в момента, в който ги подпише втората страна", посочи тя.

 

По думите на заместник-министъра, ако сроковете не бъдат удължени, ще продължи стандартното им изпълнение до края на годината, докогато ще са допустими разходите, направени по тях.

 

"Ако има оставащи дейности по петте проекта и след края на 2010 г., средствата за тях няма да бъдат възстановени от ЕК и ще трябва да се поемат от националния бюджет", отбеляза Василева.

 

В МОСВ вече е получено потвърждение от ЕК за удължаване на срока за изпълнение на шест проекта по ИСПА - два за техническа помощ и четири инвестиционни, които са подписани от страна на комисията след 1 януари 2004 г.

 

"Общата стойност на финансовите им меморандуми е 205 милиона евро. Техният срок се удължава с една година - до края на 2011 г. Това удължение на сроковете касае всички проекти, подписани след началото на 2004 г. от страна на комисията", отбеляза Ивелина Василева.

 

Потвърдено е и удължаване на срока за изпълнение на "Дунав мост 2"-до края на 2012 г. Заместник-министърът уточни, че това е друг тип удължение на срока, което касае големи инфраструктурни проекти, надхвърлящи 100 милиона евро.

 

За всички проекти с одобрено удължаване на срока предстои да се извърши процедура, свързана с аргументиране на искането от страна на държавата. Удължаване на срока не става автоматично, трябва да се промени финансовият меморандум, обясни заместник-министърът. Това трябва да се случи до края на тази година.

 

Припомняме, миналата седмица Европейската комисия разреши да бъде удължен срокът за изпълнение на седем проекта на обща стойност 535 милиона евро, финансирани от предприсъединителната програма ИСПА.

 

За шест проекта в областта на екологията срокът е удължен до края на 2011 г.
Това са водният цикъл на София (за 44 милиона евро), сероочистващите инсталации на "Марица-изток 2" (36 милиона евро), интегрираният воден проект на Сливен (16 милиона евро), водният проект на Бургас (10 милиона евро), водният проект на Русе (35 милиона евро) и на Кюстендил (16 милиона евро).
Седмият проект е изграждането на моста между България и Румъния при Видин (Дунав мост 2).

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии