Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ударно строят общински жилища

С 10 млн. лева подхващат бул. “Трети март” и околните междублокови пространства
Ударно строителство на общински жилища е приоритетно за ръководството на Общинския съвет. Това заяви пред “Позвънете Новини” председателят на местния парламент и лидер на БСП-Варна, Борислав Гуцанов. Той уточни, че за осъществяването на амбициозната програма ще разчита на партньорите на соцпартията.
Още с началото на новия политически сезон ще настоявам за старт на общинско жилищно строителство, каза Гуцанов. По думите му “жилищната политика следва да бъде спешно обсъждана”. Имало три възможности за развитие. Първата - по начина, по който Общинският съвет започна да работи в края на миналия мандат. “Наши общински терени се дават на явен търг на отстъпено право на строеж - примерно 30, 40, 50 на сто, от бъдещите апартаменти да бъдат общински, а останалите - за този, който е спечелил търга”, обясни Борислав Гуцанов. Другият начин е ние сами да започнем да строим върху наши терени, като изпълнител да е  “Жилфонд”, добави той. Третият вариант е на базата на публично-частното партньорство. Например - преотстъпва се един терен на фирмата, а на друг се изгражда 100% общинска площ. Смятам, че това вече трябва целенасочено да бъде вкарано в програма и да е сред големите приоритети на община Варна, настоя шефът на местния парламент. Той се мотивира с това, че “нуждата от жилища е очевадна, а доверието към общината е огромно”.
Само преди месец заместникът му в Общинския съвет - Янко Станев от ДПС, обяви, че има “реален шанс след септември варненският “Жилфонд” да се превърне в печеливша общинска фирма”. Именно негова е идеята, изложена още преди година, да бъде разширен предметът на дейността на дружеството. Разбра се, че “Жилфонд” ще разполага и с производствена база за строителство и ремонти.
Най-вероятно на септемврийската сесия ще бъдат регламентирани дейностите, които ще изпълнява общинската фирма. С разширяването на полето й на действие тя ще може да участва по-успешно в конкурси за обществени поръчки, че й бъдат възлагани строително-ремонтни работи по общински обекти. “Предстои саниране на сградите, това е дейност, която може да бъде поета от “Жилфонд”, коментира Станев.
10 милиона най-вероятно ще бъдат усвоени по програма 1-4 на МРРБ за околовръстния път - бул. “Трети март” следващия месец, заяви още Борислав Гуцанов. Те ще бъдат вложени както в самия булевард, така и в междублоковите пространства около него. Дори и тези пари са капка в морето спрямо нуждите на един половинмилионен град, уточни обаче той.
Темата за междублоковите пространства ние я започнахме още през предния мандат, а тя бе абсолютно изоставена през последните 15 години, заяви Борислав Гуцанов. Има промяна, но всеки иска да види пространството около блока си максималко бързо обновено  и да изглежда по коренно различен начин. Това обаче не може да стане с магическа пръчка, призна председателят на Общинския съвет.

Източник: "ПОЗВЪНЕТЕ"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии