Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Учени изказват нова теория за строежа на пирамидите в Египет

 

 


Досега имаше две основни и най-разпространени теории за строителите на пирамидите в древен Египет. Едната теория е, че те са строени от извънземни, а втората теория е, че за строежа им е използван труда роби. Но последната теория е по различна. Новооткрити гробове в района на пирамидите в Гиза в Египет са на път да потвърдят, че гигантските древни строежи са изградени от свободни работници, а не от роби, предаде Би Би Си. Гробовете, разположени недалеч от пирамидите на Хеопс и Хефрен, са изградени от тухли от сушена глина и са на възраст от около 4500 години.

 

 

Местонахождението им подсказва, че погребаните в тях са били свободни хора, казва Захи Хауас, главният археолог на Египет. "Тези гробове са край пирамидите на фараоните, в тях не могат да са положени роби", казва той. "Ако те бяха роби, никой нямаше да позволи да бъдат погребани толкова близо до пирамидите." В някои от гробовете пък са открити графити с надписи "приятел на Хефрен", каквито едва ли би написал роб на фараона, пише в. "Таймс".

 

Доказателства от района сочат още, че на строежите са работили по около 10 000 души, които дневно са изяждали по 21 крави и 23 овце, изпращани им от фермите край Нил, допълва д-р Хауас. В замяна на участието си в този "национален проект" фермерите били освободени от данъци. Работниците са били наемани на обектите за по 3-4 месеца, а гробовете са от периода на IV и V династия (2649-2374 пр.Хр.).

 

Откритията нанасят пореден удар по популярните теории и същевременно са доказателство за сложната структура на древната египетска цивилизация.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии