Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търсенето на имоти чрез интернет – актуални оферти или загуба на времеИвайло Манахов – гл. Редактор

e-mail: manahov@imotdnes.com

 

Интернет се превърна в най-богатото с информация място. Имотите са една от най-разработените области on line.  Интернет зоната е препълнена със сайтове за имоти. За ориентир повечето потребители, може би и вие, използват Google.
В 90 % от използваните думи за Варна са: „имоти Варна”. Именно тези две думи се явяват ключови за всички, които се интересуват от имоти във Варна. От значение е дали се използва www.google.bg или www.google.com Препоръчваме да се търси с www.google.bg
Какво обаче намираме след като влезем да търсим по същество?

 

Актуалният въпрос напоследък е: Колко актуални са публикуваните оферти?

 

 Порталите изпитват огромен проблем с недостоверните оферти, съдържащи се в базаите им с данни, публикувани от агенции и частни лица. Води ги желанието на всяка цена да прихванат клиент, дори с помощта на изтърканите похвати: обявява се имот и при интерес се обяснява, че е продаден, злоупотребява се и с цената и т.н. Задължителният втори въпрос е: „Можем ли да ви предложим имот на малко по-висока цена?”. Разбира се това дразни 99 % от потребителите, които влизат в сайта не за да се забавляват, а за да намерят новия си дом или офис. Когато чуят обясненията: „Имотът е продаден”; „Продавачът се отказа”; „Ами колежката е объркала и апартаментът ще е готов след една година, а не след един месец” или „Ами на Акт 14 е, а не на Акт 16”– следва разочарование и сайтът е елиминиран.

 

Какво печелят порталите от тази практика?

 

Повечето сайтове се издържат от реклама, която се купува ако има посетители. За да накарат посетители да влизат, порталите използват най-проверения метод – БЕЗПЛАТНО. 99 % от сайтовете насърчават потребителите си да публикуват безплатно своята обява, само и само да се генерира трафик.

 

Така наречените големи сайтове за имоти: www.imot.bg и www.imoti.net са най-големите заложници, защото събират най-големи интереси. Причината е, че печелят основно по два канала: Показване на определени оферти в челните позиции - плащат основно агенции за недвижими имоти.

 

Друга част от рекламата идва от банки, фирми за обзавеждане, големи агенции и строителни фирми, които обаче искат да видят хиляди уникални потребители дневно. За да се случи това се насърчава публикуването на възможно най-много оферти, защото всяко влизане в сайта генерира трафик. Не случайно в някои сайтове се набляга на посланието: Днес в сайта има 30 000 оферти. Ако попитат вас, потребителите, сигурен съм, че ще предпочетете 3000 обяви, но реални. Загубеното време в разглеждане на нереални обяви е за сметка предимно на сайта, защото потребителят прехвърля на него неуспеха си. Така екипът на въпросния сайт се превръща във виновника, позволил публикуването на неточна информация.

 

Порталът за имоти на Варна www.imotdnes.com прави сериозни опити да въведе ред. Всеки има право да публикува безплатно една обява, защото се преполага, че частните лица продават средно един имот. Агенциите рекламодатели публикуват неограничен брой оферти. В края на всяка седмица всеки, публикувал обява, получава на имейла, с който се е регистрирал и на който получава запитвания, списъка с оферти и се задължава да ги редактира. Ако не направи това, нередактираните оферти стават неактивни.

 

Големият проблем на агенциите е, че за да са добре представени on line, се налага да поддържат служители, които по цял ден да публикуват оферти. Това отнема ресурс и време и затова агенциите, които не уважават интернет индустрията си позволяват да поддържат оферти с подвеждащо съдържание, главно като цена. Това са агенциите, които не разбират за какво служи уеб сайта и ги интересува сделка на всяка цена. Самите брокери виждат, че някои техни колеги злоупотребяват, но трудно се спира посредствеността.

 

Единственото решение е в промяната на мисленето. Уважението е в основата на всичко. Когато некоректните агенции започнат да публикуват само реални оферти, ще се приключи с проблема.

 

Дотогава ще се наложи: Да следят движението на пазара, да подбират офертите си и да ги актуализират в базата си данни (ако имат такава), да отидат поне веднъж да огледат имота, преди да го обявят.

 

Самите продавачи също имат вина за състоянието. В желанието си да продадат на всяка цена, се обръщат едновремено към няколко агенции. Работещи в агенции ми споделят редовно, че получават имейли, в които се вижда, че са изпратени до още 50 агенции.

 

Аз лично съм срещал обява рекламирана от 35 агенции с различна цена. Влязох в сайт с ключови думи за определен имот и в търсачката се подреди един и същ имот, обявен от тези 35 агенции. Според екипа на „ИМОТ ДНЕС” е редно продавачите да сключват договор за посредничество с една агенция и тогава тази агенция ще носи отговорността за продажбата. Не на последно място е и фактът, че офертите с ексклузивни права се продават по-бързо. Рекламират се по-качествено и не се използват похвати за продажба на всяка цена. Липсата на договор с агенцията не задължава продавача да я уведоми в случай, че продаде имота и агенцията увисва пред своите клинти. Много потребители публикуват по всевъзможни сайтове обявата си и след като продадат имота „ЗАБРАВЯТ” да се върнат и да я изтрият. Хората продължават да им звънят, а те с досада обявяват точно на тези, които до скоро са преследвали: „Имотът е продаден”.

 

Изводите:

 

Всичко може да се реши с повишаване морала на недобросъвестните агенции и частни лица.

 

Първите трябва да разберат, че агенцията привлича клиенти не с фиктивни оферти, а с коректност и професионализъм. Как клиент, който е зарибен с неточна оферта от самото начало, ще се довери на по-късен етап?

 

Вторите трябва да свикнат след продажбата на имота да се върнат в сайтовете, където са публикували и да изтрият офертата. Ролите се разменят и представете си момента, в който след продажбата продавачът е станал купувач. Той ще се съмнява във всяка обява и ще се пита дали някой не е забравил да я изтрие. Така се създава само недоверие и никой не печели.

 

Друг съвет към продавачите е да изберат една агенция, с която да работят и ако случайно се опитат да я заобикалят - да дължат неустойки.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Фен на интернет: 2012-06-16 14:27:32 |

Крайно време беше някой да подеме темата. Омръзнало ми е да влизам в сайтове с изтекли обяви. Вече ползвам само този сайт и ако имаше и форум да си казваме мнението ама само по варненски теми около имотите, щеше да е добре. За какво ми е да отварям национални сайтове, след като се интересувам от имоти в региона.

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии