Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търговски сгради 2010: Сердика Център София, град София

 

 

инвеститор:
Айнкауфс Център София ГМБХ унд Ко КГ Клон София

 

архитект:
ЕЦЕ Проектмениджмънт България ЕООД

 

изпълнител:
Кайъ иншаат санайи ве тиджарет А.Ш.

 

конструктор:
ЕЦЕ Проектмениджмънт България ЕООД

 

адрес:
София, бул. Ситняково № 48

            

 

Отворен на 16 Март 2010г. Сердика Център София е проект развит от Sparkassen Immobilien AG, дружество регистрирано на виенската стокова борса в сътрудниочеството на ЕCE Projectmanagement, лидер на европейския пазар, с повече от 45 години опит в сферата на развитието и управлението на търговски центрове. Уникална по своята същност и една от най-големите по площ в страната, сградата представлява многофункционален комплекс състоящ се от:

- търговски център на три нива с площ от 52,000 кв.м.

- осем етажна административна-офис сграда, клас А с площ 32,000 кв.м..

- паркинг с 1,600 парко-места в подземно и две надземни нива, едното от които на покрива.

 

Разположен в централната градска част, на булевард “Ситняково”, между улиците “Попова шапка” и „Каймакчалан” реализацията на проекта издига района на качественно ново ниво като рехабилитира и приобщава една недостъпна територия към живота на града, придавайки й нов, съвременен архитектурен облик. При планирането и строителството специално внимание е отредено на интензивното озеленяване на прилежащите площи на приземните нива, както и на откритите части на покривите, създавайки приятна атмосфера едновременно за посетителите на Центъра и Административната част. Въпреки факта, че двете части (Център и Административна-офиси) се използват съвместно, в конструктивно и инсталационно отношение те са независими една от друга. В концептуално отношение при развиването на проекта са заложени принципите на енергиината ефективност и устойчивост, като сградата е в процес на сертифициране съгласно критериите на DGNB /немското общество за устойчиви сгради/.

 

Планирането и изграждането на Сердика Център доведоха до разрешаването на редица архитектурни и строителни предизвикателства. Едно от най-значимите е интегрирането и строителството на забележителната фасада, подчертана от “златната” арка на централния вход, инспирирана от красотата и формите на българската възрожденска архитектура. Друг уникален елемент от конструкцията са трите многоетажни вътрешни ротонди осигуряващи богат поток на естествена слънчева светлина чрез впечатляващото горно остъкляване и придавайки атрактивен облик на пасажите.

 

Вътрешното пространство е умело проектирано, като всеки пасаж носи свой собствен цвят (жълто, оранжево, меко зелено), способстващи за по-добрата ориентация на посетителите и препращайки към фасадата на сградата. По отношение на безопасността и сигурността, евакуационни изходи разсредоточени според радиусите на обслужване са предвидени и изградени за всички нива. Съгласно противопожарната концепция е осъществена система за механично отдимяване, автоматично пожарогасене, пожароизвестяване, инсталирани се необходимия брой пожарни кранове.

 

Оранизирането на пътникопотока и движението към и от Сердика Център също беше свързано със създаването на предизвикателни конструктивни решения, а именно: изграждането на изцяло ново кръстовище на бул. Ситняково и ул. Попова шапка и две еднопосочни кръгови рампи за достъп на посетителите до Центъра и Административната част. Западното платно на бул.”Ситняково” бе разширено с ново забавително филе за завиващите вдясно, а ул.”Попова шапка” - с две платна, като от нея се осъществява и достъпът до зоната за зареждане, както и събирането и изнасяне на отпадъците.

 

С общ размер на инвестицията от EUR 220 милиона центъра разполага с 210 магазина на международни и български марки. За уюта и почивкта на посетителите е изграден кът със заведения за хранене с 500 седящи места, множество кафенета и ресторанти разположени на удобни места из целия център. Всекидневните нужди и услуги също са покрити изцяло: аптека, банка, мобилен оператор, фризьор, химическо чистене, обменно бюро, застрахователни услуги и билетен офис са в услуга на клиентите. Помислено е и за най-малките посетители, които могат да се порадват на приключенската детска площадка.

 

Административната офис част е с качество от най-висок стандарт, отговарящо на изискванията за офиси клас А. Тя предлага гъвкаво разпределение позволяващо пространствата да се адаптират към нуждите на наемателите. Дълбочината на офисите е 14 м, което дава възможност за целодневно естествено осветление, конструктивната височина е 3.90м, а светлата - 3м. Подовете са двойни инсталационни, а таваните окачени. Фасадата на офисите е двупластова с прозорци тип двоен стъклопакет от вътрешната страна и ламинирано стъкло от външната, с интегрирани венециански щори с механично задвижване.

 

Механична вентилация интегрирана в окачения таван, автоматична система за пожарогасене и пожароизвестяване са още едни от задължителните изисквания изпълнени при изграждането на сградата. Отоплението и охлаждането се осъществявят посредством 4 тръбна fan-coil система, като в стълбишните клетки и асансьорни шахти е осигурено и повишено налягане. Достъпът до офисите е осигурен от: самостоятелно входно фоайе от към бул. Ситняково, 3 броя панорамни асансьори, както и през третото ниво на открития паркинг. За естественото осветление са конструирани два големи атриума, позволяващи и осигуряващи дневната светлина да бъде ползвана оптимално.

 

Подземен и надземни паркинги общо с 1600 паркоместа. Едно подземно на ниво втори сутерен и две надземни, едното от които открито, над търговския център.

 

Конструкцията е стоманобетонна гредова монолитна. Горните осветления на атриумите и ротондите са с метална конструкция. Сградата е осигурена противоземетръсно чрез стълбищни ядра и шайби. Конструктивно, обектът е разделен на шест блока, отделени с фуги.

 

Художествено осветление за търговските улици, входовете за клиенти и външната фасада.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии