Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търговски сгради 2010: МОЛ Габрово, град Габрово

 

 

инвеститор:
МОЛ Габрово ООД

 

архитект:
Узунов Проект ЕООД - Иван Николов Узунов

 

изпълнител:
Форс Билд ООД

 

конструктор:
инж. Христо Василев Христов

 

адрес:
Габрово, бул. Васил Априлов № 40

            

 

Как ви се струва носещото неприятности заглавие „Бутат паметник на културата, за да строят мол”? Съвсем реалистично, като се има предвид предисторията на Мол Габрово. Такъв сценарий обаче не се състоя – главно благодарение на изключителното и отговорно архитектурно решение за сградата. То превърна меркантилното на пръв поглед начинание в съвременна спасителна операция и предопредели силно положителното отношение на бъдещите клиенти.

 

Историята на мола започва през 1910 г., когато в Габрово е построено уникално за времето си казино с хотел и ресторант. Двадесет години по-късно индустриалецът Пенчо Семов го купува и дарява на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. По проект на арх. Никола Гръблев са издигнати още 2 етажа и сградата се превръща в девическо училище с пансион. През 1986 г. е обявена за паметник на културата от местно значение, а през 2007 г., заради лошото й състояние, е съборена. Започва строежът на Мол Габрово.

 

Впечатляващата архитектура обаче продължава своя живот. Проектът адаптира паметника на културата, като преповтаря части от него. Новата фасада запазва характерните елементи на старата и придава на мола различен, запомнящ се и нетипичен за този вид комплекси облик.Запазени са централната кула и симетричните аркади от двете й страни. Преизградени са по-ниските кули с плоски покриви от двете страни на колонадите. Запазен е детайлът на балюстрадите, на прапетите на терасите, както и характерните арковидни и кръгли прозорци. На централната кула е монтиран часовник в стил 30-те години на миналия век.

 

Сградата е с разгъната площ 15 120 м² и е изградена на 7 нива – 2 под земята (паркинг със 120 места и супермаркет) и 5 етажа. Обособени са 20 паркоместа и около нея, а общинската градинка в непосредствена близост е облагородена, оборудвана с модерна детска площадка и поддържана от Мол Габрово.

 

Конструкцията е стоманобетонна – греди, колони и стоманобетонни плочи за междуетажните и покривни конструкции. Голяма част от външните фасадни стени са остъклени-структурна фасада. По югозападната и част от северозападната фасада ограждащите стени са от панели. Всички външни ограждащи конструкции са от тухлени зидове с топлоизолационна система.

 

Сградата отговаря на всички изисквания за първа степен на пожароустойчивост. Вентилацията е смесена – естествена и принудителна.

 

Мол Габрово е разположен на ключово място в центъра на града - на главната пътна артерия, в близост до областната и общинската администрация, централния площад, централната поща и началото на пешеходната зона. В него има 60 търговски обекта – супермаркет Пикадили, магазини за техника, спорт, мода, боулинг, фитнес, заведения за бързо хранене, ресторант, кафенета, офиси. Преобладаващи са марките, които до сега не са присъствали в града. Достъпът до тях е лесен и се осъществява чрез 8 ескалатора, три стълбища и два пътнически асансьора. Разпределението на пространството предопределя лесната ориентация на клиентите, безпрепятствения достъп на хора с увреждания и чувството за уют.

 

Вътрешният дизайн е модерен, изчистен, в светли цветове и стъкло. Специфичните елементи на фасадата могат да бъдат открити при разпределението на пространството и дори аранжировките. Атриумът умело се използва както за различните тематични декорации (празници, сезони и т.н.), така и за естествено осветление и топлина, благодарение на покриващата го стъклена пирамида.

 

Освен клиентите, удобно се чувства и персоналът на МОЛ-а. Към различните обекти са предвидени обслужващи помещения според нуждите им – складове, канцеларии за приемчиците на стоки, товарен асансьор, помещения за отпадъци, специален асансьор за изнасяне на отпадъците, кухни, съблекални, тоалетни, душове, стаи за отдих.

 

МОЛ ГАБРОВО беше завършен и прие първите си посетители на 25 март 2010 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии